30 Januari 2010

Zambry bermain dengan perang haram - Nizar

14 Safar 1431H
Selena Tay

KUALA LUMPUR, 28 Jan: Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin berkata, pihak yang bermain dengan perang saraf (mind games) sebenarnya adalah Datuk Dr Zambry Abdul Kadir.

"Dia bukan sahaja bermain dengan mind games (perang saraf) bahkan juga perang haram (illegal games)," kata Nizar kepada Harakahdaily.

Media hari ini melaporkan seruan Datuk Zambry Abdul Kadir, Menteri Besar BN Perak, agar Pakatan Rakyat di Perak menghentikan perang saraf dengan kenyataan mengatakan ‘Don’t Play Mind Games’.

Ketika dihubungi Harakahdaily, Nizar berkata bahawa yang bermain ‘mind games’ ialah Datuk Zambry. Bukan setakat itu, dia yang juga sedang bermain ‘illegal games’.

Sejak kerajaan Pakatan Rakyat yang sah digulingkan oleh BN pada 5hb Februari 2009 sehinggalah tarikh keputusan Mahkamah pada 9hb Februari 2010 nanti, jawatan Menteri Besar Negeri Perak telah dikosongkan iaitu tiada siapa pun yang memegang jawatan ini.

“Yang bermain ‘mind games’ sebenarnya ialah Datuk Zambry Abdul Kadir dan EXCOnya yang haram itu,” kata Nizar dengan sinisnya.

Chang Lih Kang, ADUN Teja pula berasa hairan dengan kenyataan Zambry dan berpendapat mungkin Zambry dengan tiba-tiba telah berasa gelisah menunggu keputusan mahkamah pada 9 Februari nanti.

Chang berpendapat bahawa jika perkara ini sudah jelas dan berpihak kepada Datuk Zambry, maka keputusan Mahkamah akan sudah diberi pada 5hb November 2009 yang lalu iaitu ketika mahkamah itu bersidang.
Oleh itu, beliau berasa mungkin keputusan akan berpihak kepada Datuk Seri Nizar. Namun ini adalah jangkaan beliau sahaja.

“Kami tidak bermain apa-apa game pun, mungkin Datuk Zambry berasa bimbang dan resah akan keputusan yang diberi oleh mahkamah nanti, oleh itu beliau membuat kenyataan sedemikian,” ujar Chang lagi.

Menurutnya, Pakatan telah bersiap sedia untuk Pilihanraya di negeri Perak sejak rampasan kuasa oleh BN pada Februari tahun lalu.

Namun demikian, kami berasa tidaklah senang untuk mendapat kemenangan disebabkan oleh tambahan banyak nama dalam senarai Daftar Pengundi yang disemak oleh pihak Pakatan Rakyat pada September 2009. Kami akan menyemak dengan teliti nama-nama yang baru ini," kata Chang lagi.

Menurut Chang, mungkin nama-nama yang baru ini adalah yang mungkin akan menyokong dan mengundi BN.

Jika begitu BN mungkin boleh menang di kawasan dimana Adun Pakatan Rakyat mendapat kemenangan dengan majoriti yang tipis dalam Pilihanraya Umum Mac 2008 yang lalu, katanya.

"Bukan senang untuk Pakatan Rakyat memenangi kembali Negeri Perak. Pertempuran dijangka sengit dan 50% peluang kemenangan sebelum September 2009 telah turun,” sambungnya lagi.

Sementara itu, Lim Kit Siang, anggota Parlimen Ipoh Timur, ketika dihubungi Harakahdaily berkata, semakin dekat dengan tarikh keputusan, maka semakin hangatlah perang saikologi (psychological warfare) yang dilancarkan oleh pihak BN.

Harakahdaily.net/-

3 ulasan:

Awanama berkata...

memanglah sengit (50/50) sbb hampa dah "ready ras..." benda ini "dah lama dah..."
tapi kehendak Tuhan boleh ke kita lawan?

keputuan tu lambat kluar bermakna dsn yg menang..
sama macam org meminang.. diam, diam tu tanda stuju le..dp manok agam

Aku Adalah Aku Cicit Cokrodepo berkata...

Semoga memihak kepada yang benar... Sabar dan teruskan lebarkan salam...

Awanama berkata...

Semoga kebenaran akan terserlah. Jika keputusan x berpihak kepada PR, teruskan perjuangan. Biarkan segala keburukan BN selapas itu akan lebih terserlah di mata rakyat Perak ,amnya rakyat Malaysia.Moga hakim-hakim yg bersidang membuat keputusan sebaik mungkin untuk membaikpulih institusi mahkamah supaya dipandang tinggi masyarakat dunia keseluruhannya. Kepada org Melayu, berubahlah..Lihatlah sendiri apa yang belaku selama UBN mentadbir negara. Sebahagian Pemuda melayu ramai yg mendiami Pusat Seranti, gadis melayu pula hancur kehormatannya, ramai masyarakat melayu yang tidak beramal dengan Islam.Sedarlah" sesungguhnya NABI MUHAMMAD SAW tidak memperjuangkan bangsa tetapi baginda memperjuangkan agama Allah. Kita bersyukur kerana itu Islam sampai ketempat kita. Marilah kita memperkenalkan Islam pada mereka yang masih belum bersama kita. Tinggalkan perjuangan yang dibawa oleh UMNO. `ISLAM UNTUK SEMUA '.