05 Mei 2010

Freedom House: Media Malaysia masih 'tak bebas'

19 Jamadil Awal 1431H.

Malaysia naik dua tangga untuk berada di kedudukan ke-141 dalam kebebasan akhbar yang dibuat oleh Freedom House di kalangan 196 negara.

Bagaimanapun kedudukan terbaru itu masih menyaksikan negara berada di takuk terbawah di kategori 32 peratus negara yang tidak mempunyai media yang bebas.

Menurut kajian yang berpangkalan di Washington DC itu, Malaysia berkongsi tempat dengan Algeria dan Zambia.

Antara sepuluh negara paling bebas ialah Finland, Iceland, Norway, Sweden, Denmark, Belgium, Luxembourg, Andorra, Switzerland dan Liechtenstein.

Manakala lima negara yang berada di tangga paling bawah ialah Eritrea (pada kedudukan 192), Libya (192), Burma (194), Turkmenistan (194) dan Korea Utara (196).

Di rantau Asia Pasifik, kedudukan Malaysia masih ketinggalan di belakang jiran-jirannya seperti Filipina (kedudukan 97), Indonesia (107), Thailand (124) dan Kemboja (134).

Freedom House meletakkan media di Filipina, Indonesia dan Thailand di bawah kategori “sebahagian bebas”.

Freedom House adalah kumpulan pejuang kebebasan demokrasi antarabangsa dan senarai kedudukan yang dikeluarkannya adalah sempena Hari Kebebasan Media Antarabangsa yang disambut setiap 3 Mei.

Malaysiakini/-

6 ulasan:

along berkata...

fakta yang sangat menarik

rhutapaimanis berkata...

fakta yang tidak disiarkan di media perdana.

Awanama berkata...

satu dunia tau

joegrimjow berkata...

boleh buat masuk blog ni!

Awanama berkata...

lihat negara dikedudukan 152 (dibawah Malaysia)... Singapura yang selalu sgt dibangga2kan oleh cina (bukan cina islam)... kenapa tidak diulas oleh Malaysiakini?

Awanama berkata...

Mesia ngan Singapure sama aje. PAP tak terjejas langsung sbb dah lama amik Yahudi jadi penasihat. Najibongok baru-baru nak belajar le tuh..