13 Disember 2010

Doa buat pertama kali dibaca di majlis DAP

Amran Ahmad

GEORGETOWN, 13 Dis: Konvensyen DAP Pulau Pinang 2010 yang berakhir semalam menempa sejarah tersendiri apabila bacaan doa berkumandang buat pertama kalinya dalam sebuah persidangan parti berusia 44 tahun itu di Pulau Pinang, yang selama ini diuar-uarkan sebagai parti cauvinis perkauman.

Bacaan doa selama lebih kurang 4 minit itu dipimpinkan oleh Yang Dipertua PAS Tanjung, Yaacob Omar yang turut menegaskan bahawa Islam adalah untuk semua umat manusia tanpa mengira kaum, fahaman politik mahupun darjat.

Dalam ucapan ringkasnya sebelum membaca doa tersebut, Yaacob berkata, tidak menjadikan satu kesalahan untuk mana-mana pihak untuk membacakan doa dalam majlis yang kebanyakannya dihadiri oleh bukan Islam kerana ajaran Islam itu membawa kebaikan kepada semua yang mengamalkannya.

Bacaan doa tersebut berkumandang sejurus selepas hampir 650 perwakilan yang menyertai konvensyen itu selesai menyanyikan lagu Negaraku, lagu negeri Pulau Pinang dan lagu rasmi parti.

Puluhan ahli-ahli DAP berbangsa Melayu yang hadir pada pada konvensyen sehari itu menadah tangan mengaminkan doa berkenaan di samping beberapa ahli PAS Pulau Pinang yang turut hadir sebagai tanda sokongan atas perjuangan bersama dalam Pakatan Rakyat.

Bacaan doa bagi memohon kesejahteraan para peserta persidangan tersebut selain meminta pertolongan dan rahmat Allah Taala agar memberkati majlis dan perjuangan parti berkenaan adalah sesuatu yang asing bagi mana-mana majlis DAP sebelum ini.

DAP yang kebanyakannya dianggotai oleh ahli-ahli berbangsa Cina sering dituduh sebagai cauvinis kaum itu kerana bilangan keanggotaannya yang lebih memihak kepada masyarakat Cina dan dakwaan cuba untuk meminggirkan orang Melayu serta India di negara ini.

Konvensyen kali ini turut menyaksikan seramai lapan calon Melayu daripada keseluruhan 88 calon bertanding bagi menawarkan diri untuk merebut 15 kerusi Jawatankuasa DAP Pulau Pinang dalam pemilihan dwi-tahunan itu, namun kesemua lapan calon itu kalah.

Namun, jawatankuasa DAP negeri memutuskan untuk melantik seorang Melayu, Zulkifli Mohd. Noor untuk menjadi ahli jawatankuasa itu bagi penggal 2010 hingga 2012.

Selain Zulkifli, antara calon-calon Melayu yang bertanding ialah Kamarulzaman Mohd. Sharif, Mohd. Razali Abdul Rahim, Nurul Baizura Ismati, Yusof Mohamad, Rozaini Abdul Kadir dan Suhaimi Chee Mugther.

DAP sememangnya sukar untuk menarik orang Melayu bagi menjadi ahlinya setelah sering kali dituduh sebagai cauvinis sedangkan parti itu mendokong ideologi pelbagai kaum dengan berjuang untuk kepentingan rakyat tanpa mengira warna kulit, kaum, agama mahupun latar belakang.

Harakahdaily/-

1 ulasan:

Putra IJ80 berkata...

Dlm hal ini sya.terbawa bawa kesedihan di hati sampai hari nie,bila kira dua mingu lalu saya makan di salah sebuah Gerai di Melaka,

Saorang Haji/Lebai bercakap begitu kuat menyanggah konon Exco India katanya membaca Hadis Nabi.,dlm satu perbahasan,dan menyalahkan Anwar yg.dulu sebagai org.kuat ABIM ,tidak menghalang Exco India itu menghina Islam.

Saya rasa nya nak saja meludah muka Pak Aji/.Lebai itu yg.mengeluarkan hujah dangkal tapi berlagak pandai .

Yg.Pelik nya ramai yg.menyokong Pak Aji/Lebai ala Zulkefli -Kulim,tur..

Saya ingin sangat bertanya pada Pak Aji/Lebai ala Zul-Kulim tur ayat dari mana dlm Alquraan yg.menghalang orang India dari membaca Hadis atau dgn bahasa mudah nya hanya org.Melayu sahaja yg.berhak membaca Hadis?

Malah pada pendapat saya,kita org.Melayu patut malu kerana tidak dapat bercakap atau berhujah berdasarkan sunah atau Hadis,dan Exco India tur tentu sudah mengkaji mendalami atau mudah nya tentu memahami maksud hadis tur maka beliau bole bercakap mengenai nya.

Alang kah baik nya kita berbaik sangka,dan mendoakan agar Exco India yg.berhujah berdasarkan hadis itu di beri Allah hidayah masok Islam kerana melihat betapa cantik dan Indah nya peraturan tata susila yg di sampaikan ole Nabi mengenai Islam dari menyanggah nya.

Ini lah yg.sya terkilan melihat org,kita yg.kelihatan Islam tapi penghayatan nya Zeroooo!!!!

Jgn maree!!!