10 Ogos 2011

Datuk Prof Dr Zaleha Kamaruddin Dilantik Rektor Baru UIAM

10 Ramadahan 1432H. [MOD] -

GOMBAK 10 OGOS : Timbalan Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Datuk Prof Dr Zaleha Kamaruddin dilantik sebagai Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang baru berkuatkuasa hari ini.

UIAM dalam satu kenyataan hari ini berkata, Zaleha dilantik menggantikan Datuk Seri Prof Syed Arabi Idid yang tamat tempoh sebagai Rektor pada 1 Jun lalu.

Zaleha yang berkelulusan Ijazah Kedoktoran (Undang-Undang) dari Universiti London pernah menjadi Dekan Kuliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim di UIAM, menurut kenyataan itu.

“Zaleha juga pernah berkhidmat di IKIM selama dua tahun secara pinjaman berkuat kuasa 2 Ogos 2009 hingga 1 Ogos lalu menggantikan Datuk Nik Mustapha Nik Hassan yang dilantik Ketua Pengarah IKIM.

“Beliau memulakan kerjaya sebagai Penolong Pensyarah di Kuliyyah Undang-Undang UIAM pada tahun 1985 dan kemudian dilantik sebagai Pensyarah di Kuliyyah yang sama pada tahun 1988,” katanya.

Menurut kenyataan itu, beliau pernah memegang jawatan sebagai Timbalan Dekan Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Timbalan dekan Pusat Penyelidikan UIAM.

Zaleha, anak kelahiran Raub, Pahang, banyak menghasilkan buku, artikel dan penyelidikan berkaitan undang-undang dan juga memberi khidmat perundingan kepada kementerian, jabatan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Pada Mac 2009, beliau menerima Anugerah Tokoh Pendakwah Negeri Selangor daripada kerajaan negeri.

tv selangor/-

1 ulasan:

Ayah Yeop berkata...

Sapepun yang dilantik jadi rektor unibersiti kita ni, tak ape.
Cume teman nak menarik perhatian sikit; dah 4 orang rektor unibersiti kita ni di pegang oleh orang perempuan. UM, UKM, UPSI dan sekarang yang baru dilantik, UIAM.

Teman tak ndak kata ape-ape. Sebagai imbasan, kalo ikutkan rating di kalangan unibersiti-unibersiti dunia, ada tiga je unibersiti Malaysia yang dalam senarai top 500; itupun dah 400 lebih...