10 Ogos 2011

Penduduk Di Pinggir Sungai Batu 1 Perlu Peruntukan Tambakan Tanah

10 Ramadhan 1432H. [MOD] -
PAS Miri

Gambar seorang penduduk di kampong Batu 1 menunjuk rumahnya hampir roboh akibat hakisan tanah sungai.

Miri - Masalah penduduk kampong di Batu 1 masih belum dapat diselesaikan sepenuhnya oleh pihak yang berwajib terutama sekali masalah bekalan api elektrik dan juga hakisan tanah dipinggir sungai. Kami PAS Miri masih lagi menerima aduan dari penduduk di kampong tersebut dimana kata mereka walapun ada sesetengah penduduk yang sudah dapat bekalan api eletrik tapi bukan bermakna masalah penduduk di kampong tersebut sudah selesai. Mereka sudah lama memohon agar pihak yang berwajib dapat menyambung bekalan elektrik ke rumah mereka tetapi sampai sekarang mereka masih lagi menggunakan generator untuk bekalan api eletrik. Mereka menuntut Yang berhormat (Yb) BN agar menunaikan janji mereka semasa pilihanraya umum Sarawak yang lalu.

Begitu juga masalah seperti yang berlaku kepada salah seorang penduduk di kampong batu 1 dimana rumahnya hampir roboh akibat hakisan tanah oleh air sungai. Kita juga pernah beberapa kali menghubungi talian aduan dan Biro Pengaduan Awam Pejabat Negeri Sarawak jawaban yang diberi belum ada peruntukan. Sudah banyak kali aduan dibuat tetapi sehingga ke hari ini belum ada sebarang tindakan yang diambil oleh pihak yang berkenaan. Jangan bila suatu trajedi berlaku barulah sibuk hendak mengucap simpati dan berjanji hendak selesaikan masalah rakyat. Kita menuntut agar pihak yang berkenaan bertindak dengan segera sebelum sebarang perkara yang tidak diingini berlaku kepada penduduk terbabit.

Diharap pihak berwajib dapat memberi peruntukan segera bagi mengatasi masalah hakisan tanah di pinggir sungai tersebut sebelum hari raya adilfitri atau Pilihan Raya umum (PR13) yang sudah hampir menjelang tiba. Sekali lagi kami mendesak agar pihak yang berwajib segera bertindak demi keselamatan penduduk setempat. Pihak yang berkenaan hendaklah berlaku adil untuk semua tanpa mengira bangsa, agama dan
fahaman politik.

Daripada PAS Miri
Jofri Jaraiee

Tiada ulasan: