04 Disember 2011

S'gor sedia bawa pakar asing siasat projek lembu

8 Muharram 1433H. [MOD] -

Kerajaan negeri Selangor sedia memperuntukkan dana bagi tujuan membiayai kos penyiasatan oleh pakar luar negara berhubung skandal projek ternakan lembu yang dikelolakan oleh Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

khalid ibrahim pc 171111Katanya, kaedah menggunakan penyiasat dari luar negara merupakan pendekatan yang sering digunapakai oleh kebanyakan negara maju bagi menyelesaikan jenayah kolar putih atau jenayah bersifat korporat.

"Saya serahkan kepada pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli dan setiausaha PKR, Saifuddin Nasution. Mereka akan membuat pembentangan kepada pihak polis dan MACC supaya menunjukkan pekara yang perlu diperhatikan oleh pihak polis.

"Ini adalah perkara baru di Malaysia tetapi perkara ini sangat dijaga di Britain dan Australia," katanya dipetik oleh TV Selangor.

PKR sebelum ini mendakwa sejumlah RM250 juta dana awam diberikan kepada syarikat berkenaan yang dikaitkan dengan suami Menteri Pembangunan, Wanita dan Keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Bagaimanapun wang itu didakwa telah disalahguna sehingga projek tersebut dikatakan dalam 'kucar-kacir' seperti dirumuskan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010.

azlanPKR kemudiannya mendedahkan wang tersebut digunakan oleh NFC bagi membeli dua buah unit kondominium mewah di Bangsar bernilai RM13.8 juta.

Selain itu, PKR turut mendakwa sejumlah RM5 juta pula dibelanja untuk membeli kereta Mercedes Benz dan tanah di Putrajaya serta RM588,585 disalurkan kepada syarikat-syarikat milik keluarga menteri itu.

Selain PKR, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) juga berpendapat siasatan awal mendapati beberapa kelemahan yang berlaku pada awal perancangan dan juga perlaksanaan.

NONEBagaimanapun, Khamis lalu Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar (kiri) berkata tiada unsur pecah amanah atau penyelewengan dalam isu dana NFC dan pembelian kondominium mewah berkenaan.

Isu projek lembu juga mencuri tumpuan pada perhimpunan agung Umno 2011 dengan sebahagian besar perwakilan menuntut penjelasan lanjut daripada ketua wanita Umno itu.

Malayskaini/-

Tiada ulasan: