05 Januari 2012

Kecuaian Muhyidin punca skandal NFC - PKR

11 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 5 Jan: Pihak berkuasa diminta menyiasat kecuaian Tan Sri Muhyidin Yassin dan Datuk Seri Najib Razak sehingga berlakunya skandal NFC.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, berdasarkan maklumat yang mereka perolehi, skandal ini tidak akan berlaku jika kedua-duanya tidak cuai dalam menjalankan tugas mereka.

"Kecuaian dan penglibatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pada ketika itu yang meluluskan projek penternakan fidlot ini tanpa mengambil kira faktor-faktor sehingga menyebabkan kegagalannya sekarang; dan

"Kecuaian dan penglibatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang bertanggungjawab menilai bidaan dari syarikat-syarikat dan menganugerahkan projek ini kepada sebuah syarikat milik keluarga menteri yang tidak mempunyai apa-apa pengalaman sehingga menyebabkan kegagalannya sekarang," kata Rafizi dalam kenyataannya.

Rafizi berkata, beliau telah hadir dan memberikan keterangan di Bukit Aman pada jam 3 petang semalam.

Menurut Rafizi, sejak skandal NFC dibongkar, tumpuan siasatan adalah untuk mengesahkan kesahihan dokumen-dokumen yang digunakan oleh KEADILAN dalam meneliti segala penyelewengan di dalam NFC.

Ramai yang menuduh kononnya dokumen ini palsu sehinggakan seolah-olah siasatan lebih banyak tertumpu untuk mencari identiti mereka yang membocorkan maklumat kepada PKR, katanya.

"Saya telah bersetuju untuk mendedahkan dokumen asas yang telah dihantar secara sulit oleh seorang yang saya tidak kenali.
"Dokumen ini adalah dalam bentuk senarai perbelanjaan terperinci dari akaun bank utama yang dimiliki oleh NFC.

"Berdasarkan dokumen asas ini, saya percaya orang ramai tidak perlu ragu-ragu kesahihan maklumat yang diberikan kerana ia adalah maklumat terperinci dari sistem perakaunan NFC sendiri," katanya.

Siasatan lain pula, katanya, dijalankan sendiri oleh PKR berdasarkan perbelanjaan-perbelanjaan yang didapati dari senarai yang dihantar oleh seorang yang tidak dikenali itu.

"Oleh yang demikian,PKR yakin pihak polis dan SPRM sepatutnya tidak mempunyai apa-apa masalah untuk mendapatkan bukti dengan secepat mungkin untuk mendakwa mereka yang terlibat di dalam kes penyelewengan NFC, kerana dari pengalaman kami sendiri – dengan hanya berbekalkan sedikit maklumat, pelbagai penyelewengan dapat dibongkarkan," kata Rafizi.

PKR, katanya, juga menjemput semua rakyat Malaysia untuk meneliti dokumen ini dan menjalankan siasatan sendiri kerana siasatan PKR setakat ini hanyalah menyentuh 10% dari seluruh urusniaga yang tersenarai.

"Saya yakin rakyat yang cintakan amanah dan benci rasuah akan membongkar lebih banyak penyelewengan berdasarkan maklumat ini," katanya.

Harakah Daily

Tiada ulasan: