31 Oktober 2012

Iran dakwa peroleh gambar pangkalan Israel

15 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


TEHRAN, Iran (AP): Seorang ahli parlimen terkemuka Iran mengatakan Tehran mempunyai gambar-gambar pangkalan tentera Israel. Gambar tersebut diambil oleh pesawat tanpa pemandu (gambar) Hezbollah yang salah satunya dijatuhkan oleh Israel awal bulan ini.

Ismaeil Kowsari juga mengatakan Hizbullah yang disokong Iran mempunyai pesawat tanpa pemandu buatan Iran yang lebih canggih daripada pesawat yang telah  dijatuhkan Israel, iaitu pesawat tanpa pemandu yang boleh membawa senjata.

Komen Kowsari adalah dakwaan pertama oleh Iran bahawa negara tersebut mempunyai imej pangkalan tentera Israel dari pesawat tanpa pemandu, melalui transmisi secara langsung semasa misi penerbangan ke ruang udara Israel.

Komen beliau telah disiarkan Isnin lalu oleh agensi berita separa rasmi, Mehr.

Iran mendakwa bahawa pesawat tanpa pemandu pengawasan buatan Iran telah membuat puluhan penerbangan yang  tidak dapat dikesan ke ruang udara Israel dari Lebanon sejak beberapa tahun lepas.

Seorang pegawai Israel menolak dakwaaan Kowsari.  Beliau bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tentera Israel masih menyiasat kes tersebut.

harakah/-

1 ulasan:

Awanama berkata...

semuga pertahanan IRAN mampu menstabil kuasa ISLAM ke seluruh alam