29 Mac 2013

Pengganas berpangkat panglima mati

17 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Lahad Datu: Seorang pengganas dipercayai berpangkat panglima ditembak mati ketika menyerang anggota pasukan keselamatan yang membuat pemeriksaan di sebuah rumah di Kampung Simunul, Semporna, pagi semalam.

Pembantu imam tua 

Difahamkan, pengganas lelaki berusia 60 tahun itu antara individu dikehendaki pasukan keselamatan berikutan peranannya sebagai pengawal merangkap pembantu seorang pengganas bergelar imam tua yang ditembak mati dalam pertempuran di kampung berkenaan pada 2 Mac lalu. 


Dalam kejadian jam 8.45 pagi, dua wanita masing-masing isteri dan anak pengganas terbabit berusia 45 dan 30 tahun turut ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Sumber memberitahu BH, ketika kejadian, pasukan keselamatan menjalankan operasi bersepadu di Kampung Simunul dan Srijaya bagi mengesan saki baki pengganas yang dipercayai masih bersembunyi di perkampungan atas air berkenaan.

“Sebaik tiba di kampung itu, seorang anggota keselamatan mengetuk pintu sebuah rumah untuk pemeriksaan sebelum dibuka oleh seorang wanita yang memaklumkan dia tinggal sendirian di rumah itu.

Diserang guna barong 

“Anggota keselamatan terbabit kemudian memasuki rumah itu untuk pemeriksaan selepas mendapati wanita terbabit dalam keadaan mencurigakan. Bagaimanapun, sebaik masuk ke rumah, dia diserang dan ditetak dari arah belakang menggunakan barong.

“Sejurus selepas itu, anggota keselamatan menembak mati pengganas terbabit,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib (gambar), berkata pengganas yang ditembak mati itu dipercayai berpindah randah sejak insiden mengorbankan enam pegawai dan anggota polis dalam insiden serang hendap di Kampung Simunul, 2 Mac lalu.

Beliau turut mengesahkan, anggota keselamatan diserang semalam tidak mengalami sebarang kecederaan kerana dilengkapi pakaian khas yang mempunyai ciri keselamatan.

“Dalam operasi pagi tadi (semalam), kita turut menahan empat lelaki atas beberapa kesalahan lain untuk siasatan lanjut,” katanya.

Berikutan itu, beliau berkata, jumlah tangkapan mengikut SOSMA meningkat kepada 141 orang, manakala 443 ditahan atas pelbagai kesalahan dengan musuh yang ditembak mati ialah 68.

Berita Harian/-

Tiada ulasan: