08 Mei 2010

H1N1: 57 kes baru dikesan

22 Jamadil Awal 1431 H

Sebanyak 57 kes baru Influenza A (H1N1) dikesan di seluruh negara sehingga 5.30 petang semalam, menjadikan jumlah terkumpul kes itu 13,889.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, bagaimanapun berkata tiada laporan kematian terbaru akibat penyakit itu dan bilangan kematian disebabkan H1N1 kekal 82 orang.

Beliau berkata, sehingga 8 pagi ini, 13 laporan kejadian kluster penyakit serupa influenza (ILI) dilaporkan berlaku di Perak, Johor, Kelantan, Selangor, Sarawak, Negeri Sembilan dan Terengganu.

"Jumlah kes ILI yang masih dirawat di wad di seluruh negara adalah sebanyak 632 kes. Daripada jumlah itu, 76 kes telah disahkan positif H1N1.

"Bilangan yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) adalah sembilan kes dengan enam daripadanya mempunyai faktor risiko," katanya dalam satu kenyataan di Putrajaya hari ini.

Dr Mohd Ismail mengingatkan orang ramai bahawa penularan jangkitan H1N1 terus aktif dalam komuniti dan menasihatkan mereka yang mengalami gejala ILI supaya segera mendapatkan pemeriksaan perubatan di klinik berhampiran.

Beliau juga menggesa masyarakat agar terus berwaspada dan mengamalkan langkah pencegahan terhadap penyakit itu.

Malaysiakini/-

Tiada ulasan: