30 Oktober 2010

11 Tips Menghindari Marah

21 Zulkaedah 1431 H
Oleh : nina mazrina

MARAH

“Saya seorang yang pemarah”… Bila saya terbaca artikal ini… saya rasa diri saya terlalu kerdil…saya sedar terlalu banyak kekurangan dalam diri saya… kadangkala terfikir juga… entah bagaimana rupa saya ketika marah…huhuhu…tentu hodoh kan!!!…

IMAM Syafie ada menegaskan: “Marah adalah satu di antara panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu hindarilah ia agar kamu dapat menewaskan syaitan dan bala tenteranya.”.

Apabila marah dituruti, ia akan membakar kebaikan seperti api membakar kayu dan tiada yang tertinggal kecuali debu. Bagi menghilangkan perasaan marah ada beberapa panduan yang boleh diikuti, iaitu:

1. Perlu berasa malu dengan Allah atas segala tindakan kita. Allah memerhatikan segala tindakan dan sikap biadab kita.

2. Apabila datang perasaan hendak marah, ingatlah kita ini hanya manusia yang hina.

3. Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah supaya Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

4. Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah. Ia mungkin membawa kepada permusuhan dan balas dendam daripada orang yang kita marahi.

5. Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika marah. Ia lebih buruk daripada perlakuan seekor haiwan apabila kita dalam keadaan marah.

6. Apabila datang perasaan marah, banyakkan membaca istighfar kerana marah itu datang daripada syaitan.

7. Apabila marah sedang memuncak, ambillah wuduk kerana ia dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

8. Jika marah tidak dapat hilang dengan melakukan perkara seperti di atas, hendaklah tidur. Ini kerana ia dapat meredakan perasaan marah apabila bangkit dari tidur nanti.

9. Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datang daripada Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah?

10. Apabila kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Begitu juga dengan orang lain yang melakukan kesilapan, tidak suka dimarahi, sebalik ditegur secara baik.

11. Satu cara lagi, apabila marah datang, sedangkan kita berdiri, duduklah. Apabila duduk, bersandarlah. Insya-Allah marah akan mula reda.

4 ulasan:

shahrul medina berkata...

Salam..YB mohon share artikel ini..pada blog komuniti kampung saya di http://lekirmai.blogspot.com TQ

Tanpa Nama berkata...

salam yb...
saya ni pminat yg slalu share artkel dri blog ni..
so iznkn saya share lg artikel ni..hehe..
medaynxfx.blogspot.com

Pok Sue berkata...

yb, mhon izin utk share artikel ni..

kubangbongor.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

masa saya kecil, allahyarham ayah saya diserang oleh seorang yang marah dan beliau pula ada sakit mental, memaki hamun dan menghunuskan parang. saya begitu takut dan orang kampung cuba memujuk orang itu. Ayah saya hanya berdiri memerhati ketika keadaan gawat itu, ketika orang itu makin hampir, ayah duduk atas kerusi. Orang itu mula mengundur dan ayah bangun terus pergi ke biliknya berbaring. Orang tersebut datang balik dan serahkan parangnya supaya ayah saya membunuhnya. Ayah kelihatan sungguh cool sekali. Mak kata ayah ikut sunnah.