29 Mac 2011

Remaja ditembak UPP jumpa menteri, tuntut keadilan

24 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 29 Mac: Remaja yang menjadi mangsa tembakan anggota Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) di Tumpat Februari lalu, hari ini menyerahkan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Memorandum itu bagi mendesak tindakan segera diambil termasuk memastikan siasatan yang adil oleh pihak polis.

Ahmad Nizamuddin Mohamad, 19, yang hadir ke Parlimen bersama peguam dan keluarga turut menyatakan rasa tidak puas hati ekoran tindakan pihak polis hanya menyiasat berdasarkan laporan pihak UPP dan mengenepikan laporan yang dibuat keluarga mangsa.

"Kami melihat tindakan anggota UPP berkenaan menembak Ahmad Nizamuddin sebagai cubaan menghapuskan bukti bahawa kematian Allahyarham Said adalah akibat dipukul," kandungan memorandum itu dipetik.

"Kami sangat-sangat tidak berpuas hati kerana walaupun laporan polis telah dibuat, namun pihak polis masih gagal bertindak sehingga hari ini," kata mereka lagi.

Turut mengiringi mereka ialah Ahli Parlimen Tumpat dan Rantau Panjang, Datuk Kamaruddin Jaffar dan Siti zailah Mohd Yusof.

Nazri dalam pada itu berjanji akan memanjangkan perkara itu kepada Ketua Polis Negara untuk tindakan lanjut.

Dalam kejadian 16 Februari lalu, mangsa telah ditembak di perut dan dada manakala bapa saudaranya Said Mat Hassan, 56, meninggal dunia di Hospital Kelaboran, Tumpat selepas ditahan anggota UPP.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi sebelum ini mendakwa, Said ditemui empat anggota UPP dalam sebuah kereta Kancil di tepi jalan di Kampung Wakaf Tin, Tumpat pada jam 7.45 pagi dalam keadaan lemah, berwajah pucat serta mulutnya berbuih.

Katanya, anggota UPP itu turut menemui 20 guni beras siam dalam kereta berkenaan.

Menurutnya, melihat keadaan Said yang tenat, anggota UPP membawanya ke Hospital Tumpat untuk mendapat rawatan. Said disahkan meninggal dunia sebaik tiba di hospital itu.

Sementara itu, di pihak keluarga Allahyarham pula mempunyai versi berbeza berhubung kejadian tersebut.

(Gambar: Seorang anggota keluarga menunjukkan kesan tembakan pada badan Nizamuddin kepada Datuk Seri Nazri Aziz)

Menurut mereka, kematian Said akibat dipukul dengan teruk oleh tiga anggota UPP terbabit.

Menurut Nizamuddin, lebih kurang jam 7.45 pagi hari kejadian, beliau yang berada di kedai kopi ternampak kereta produa kancil yang dipandu Allahyarhan bapa saudaranya dikejar kenderaan pacuan empat roda UPP.

Melihat keadaan itu, beliau bersama seorang lagi rakan terus mengekori kenderaan tersebut dengan menaiki motosikal.

Beliau kemudiannya melihat kereta kancil itu telah ditahan dan tiga anggota UPP meluru ke pintu pemandu dan menendang Allahyarham.

Beliau kemudiannya melihat Allahyarham diheret keluar secara kasar sambil mengangkat tangan tanda menyerah namun terus diterajang sehingga sesak nafas.

Tambahnya, Allahyarham juga sempat menuding jari ke arahnya dan meminta beliau segera beredar dari tempat kejadian.

Beliau kemudian pulang memaklumkan kejadian tersebut kepada keluarga Allahyarham.

Tidak lama selepas itu, keluarga dimaklumkan Said telah meninggal dunia dia Hospital Kelaboran Tumpat.

Nizamuddin mendakwa beliau kemudiannya ke hospital bersama emak dan abangnya dan setibanya di hospital beliau melihat seorang anggota UPP memegang sepucuk pistol sedang dikejar orang ramai.

Beliau kemudian menghampiri orang ramai yang ketika itu telah menangkap anggota UPP terbabit.

Dengan tidak semena-mena katanya, anggota UPP tersebut melepaskan tembakan ke arah beliau dan mencederakan bahagian perut dan dadanya.

Ekoran tembakan itu, beliau dibawa ke Hospital Tumpat untuk mendapatkan rawatan, bagaimanapun dia terpaksa dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di Kota Baharu kerana keadaannya yang parah.

Harakahdaily/-
Oleh : Nazri Abdullah

Tiada ulasan: