29 Mac 2011

Zionis guna sistem pertahanan baru

24 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

BEERSHEVA - Tentera Israel menghantar mesin pertama sistem antipeluru berpandu baru negara itu ke sempadan berhampiran Gaza selepas ketegangan semakin memuncak antara kedua pihak, kelmarin.

Menurut pegawai tentera, penghantaran mesin itu dipercepatkan berikutan peningkatan serangan antara kedua pihak sehingga menimbulkan kebimbangan perang baru akan tercetus.

Sistem yang dikenali sebagai Iron Dome itu masih berada pada tahap percubaan dan akan digunakan buat pertama kali untuk memintas peluru berpandu yang dilancarkan kumpulan pejuang di Gaza.

Beberapa kumpulan pejuang di Gaza cuba menenangkan situasi di sempadan Israel-Gaza yang semakin tegang dengan bersetuju untuk menawarkan supaya gencatan senjata diadakan, Sabtu lalu.

Namun tawaran itu tidak diendahkan rejim Zionis yang kemudian meneruskan serangan udara sehingga membunuh dua penduduk Palestin, kelmarin.

Iron Dome dibangunkan sebagai sistem pertahanan ketenteraan bagi memintas dan memusnahkan peluru berpandu dengan menggunakan senjata sama serta menelan belanja sebanyak AS$200 juta (RM600 juta).

Sinar Harian/-

Tiada ulasan: