08 Ogos 2012

Miri diselubungi oleh Jerebu

19 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Miri - Seperti yang dilapor dalam akhbar tempatan kira-kira jam 11
pada pagi Isnin, Indeks Pencemaran Udara bagi Institut Latihan
Perindustrian (ILP) di Miri berada pada 236, yang merupakan lonjakan
kepada takat 73 dari hari sebelumnya dari API sebanyak 163 yang
dicatatkan pada 11 pagi pada hari Ahad.

Stesen pemantauan terletak berhampiran kebakaran yang bermula pada
hari Jumaat. Bacaan API yang baik adalah dari 0-50, sederhana
(51-100), tidak sihat (101-200), sangat tidak sihat (201-299) dan
berbahaya dari 300 dan ke atas.

Ini menunjukan API bagi kawasan Miri terutama sekali kawasan Baram
adalah amat tidak sihat bagi penduduk yang tinggal dalam kawasan
tersebut. Apakah tindakan pihak berkuasa untuk mengatasi masalah ini
selain dari melarang orang ramai dari pembakaran terbuka?

Pihak berkuasa tempatan seharusnya memaklumkan kepada orang ramai agar
jangan keluar rumah terutama kepada pesakit asma atau penyakit lelah.
Kebanyakkan orang ramai tidak mengetahui atau tidak mempunyai maklumat
terkini tentang masalah jerebu yang melanda Miri terutama sekali
penduduk kampung.

Pihak berkuasa tempatan seharusnya telus dalam memberi laporan dan
memaklumkan kepada orang ramai agar bersedia untuk berpindah sekiranya
keadaan semakin teruk.

Kita mendesak agar pihak kerajaan mengambil tindakan tegas keatas
aktiviti pembakaran terbuka oleh syarikat perladangan di negeri ini
bukan saja membekukan susulan kebakaran tanah gambut yang berlaku di
kawasan Tudan, Miri, Sabtu lalu tetapi juga mengawal kebakaran dari
terus merebak ke kawasan lain.

Jangan hanya mengambil tindakan tegas terhadap orang awam yang
membakar sampah di kawasan perumahan tetapi punca utama jerebu adalah
disebabkan oleh pembakaran terbuka yang dijalankan oleh syarikat
perladangan dalam negeri ini.

Mereka ini yang perlu dikawal serta dipantau agar segala aktiviti
mereka ini benar-benar mengikut prosedur yang dibenarkan oleh
undang-undang negara.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

Tiada ulasan: