03 September 2013

RoS lulus tiga kongsi gelap, tetapi sekat Pakatan

27 Syawal 1434 H. [MOD] -
Datuk Saifuddin Nasution pada sidang media di Ibu Pejabat PKR. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 3 September, 2013.Datuk Saifuddin Nasution pada sidang media di Ibu Pejabat PKR. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 3 September, 2013.Datuk Saifuddin Nasution Ismail membidas Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) yang mudah meluluskan tiga kumpulan kongsi gelap, tetapi sehingga hari ini Pakatan Rakyat (PR) dihalang dengan pelbagai cara daripada didaftarkan.

Setiausaha Agung PKR itu yang juga wakil sekretariat PR, mendakwa RoS tidak memberikan kerjasama untuk membantu mereka sejak permohonan kali pertama dibuat pada 2009 sehingga kini.
"Kita sedia maklum RoS baru-baru ini mengakui terdapat tiga kumpulan kongsi gelap yang berdaftar dengan mereka, jadi saya ingin menyoal mereka.

"Mengapa begitu mudah tiga kumpulan kongsi gelap mendapat kelulusan daripada RoS, tetapi tidak dengan pendaftaran Pakatan Rakyat? Kami bukannya gengster atau penjenayah," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, Petaling Jaya hari ini.

Saifuddin berkata, RoS juga tidak pernah menghantar surat atau notis kepada PR mengenai status pendaftaran yang dibuat, serta membidas agensi itu yang menggunakan media sebagai saluran menyampaikan berita mengenai perkara tersebut.

"Semua maklumat yang kami perolehi hanya menerusi media massa, mereka  tidak pernah menghantar surat mahupun notis kepada kami untuk memberitahu status permohonan lama.

“Adakah sukar untuk menghantar surat kepada kami," katanya.
Semalam, media melaporkan RoS menolak permohonan PR kerana  mereka hanya pernah memohon sekali sahaja dan tidak pernah membuat tindakan susulan.

Malah, Ketua Pengarah ROS Datuk Abdul Rahman Othman berkata, pihaknya tidak dapat memproses kelulusan buat masa ini kerana PR menukar pucuk pimpinan sejak 2009, namun tidak memaklumkan status terkini mereka kepada RoS.

PKR,  PAS dan DAP bergabung membentuk PR pada 2009 namun sehingga kini pertubuhannya masih dianggap "tidak sah".

Saifuddin berkata, sektariat akan membuat satu permohonan baru kepada RoS serta memberi tempoh 30 hari kepada RoS untuk menimbangkan permohonan yang bakal mereka buat.

"Oleh itu, saya akan mengarahkan kakitangan saya untuk membuat permohonan baru dan memberi tempoh 30 hari kepada RoS untuk beri maklum balas," katanya.

Isu pendaftaran PR menjadi modal pemerintah Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya lalu, menyifatkan kerjasama antara PKR, DAP dan PAS tidak sehaluan serta tidak mempunyai matlamat bersama.

Malah, BN juga melabel PR sebagai "Pakatan Haram". 

Malaysiainsider/-

Tiada ulasan: