11 November 2013

Awas jarum musuh dalam kempen pemilihan PAS


7 Muharram 1435H. [MOD] -

ANALISIS: Menjelang pemilihan PAS kali ini, akhbar-akhbar media perdana akan memberikan ruang yang secukupnya untuk melagakan pihak-pihak yang bertanding sempena Muktamar Tahunan PAS ke-59 kali ini.

Akhbar milik Umno seperti Utusan Malaysia yang terkenal dengan kes kalah saman fitnah, sikap tegasnya menolak hukum Allah dan pernah menuduh PAS parti sesat serta menghina ulama seperti Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, tiba-tiba menjadi akhbar yang sayangkan PAS apabila membuat liputan bersungguh-sungguh terhadap pemilihan kali ini.

Begitu juga akhbar milik MCA seperti The Star yang sebelum ini mengambil setiap peluang untuk menakut-nakutkan bukan Islam kepada PAS, tiba-tiba dilihat cuba mempromosi PAS pula.

Para calon yang sedang bertanding dinasihatkan berhati-hati dengan taktik dan soalan yang diberikan akhbar-akhbar ini. Kesemua tulisan mereka untuk memuji mahupun mengkritik seseorang sebenarnya sudah dimasukkan jarum untuk memecahkan PAS.

Jangan pula ada ahli PAS yang menggunakan kemunculan berita seseorang calon di akhbar-akhbar media perdana sebagai bahan untuk memfitnahnya bahawa calon adalah pilihan Umno mahupun MCA yang perlu ditolak.

Calon-calon yang bertanding perlu lebih bijak menghadapi media, manakala para penyokong mana-mana calon diminta mempertingkatkan ilmu politik supaya tidak terperangkap dengan mana-mana tulisan akhbar musuh.

Ingatlah, media perdana yang dikawal Umno dan MCA ini sememangnya ditugaskan untuk memasukkan jarum yang membawa kehancuran PAS. Semua ahli PAS, perwakilan dan pemimpin harus sama-sama menghalang parti terkena jarum beracun ini.

Oleh itu, sokongan mana-mana akhbar perdana kepada mana-mana calon tidak seharusnya dijadikan senjata untuk menyerang calon kerana ia adalah di luar kawalan calon, melainkan calon sendiri memberikan ruang kepada akhbar musuh untuk memasukkan jarum.

-Harakahdaily/-

Tiada ulasan: