26 Ogos 2014

Nasib Khalid dan Wan Azizah diketahui hari ini

30 Syawal 1435. [MOD] -

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini bagi mendapatkan nasihat baginda berhubung kedudukan beliau sebagai Menteri Besar.
Abdul Khalid berkata, beliau akan menghadap baginda pada pukul 2.30 petang , namun enggan memaklumkan lokasinya.


Abdul Khalid pada minggu lalu memohon menghadap Sultan Selangor bagi mendapatkan nasihat tentang kedudukannya sebagai Menteri Besar selepas Pas menarik balik sokongan terhadapnya.

Sultan yang ketika itu berada di luar negara bagaimanapun meminta Abdul Khalid untuk menunggu sehingga baginda pulang ke tanah air.

Terdahulu, Abdul Khalid dalam ucapannya berkata, beliau menerima dengan hati terbuka perkembangan terkini tentang status Menteri Besar dan barisan Exco.

Beliau berharap semua kakitangan kerajaan negeri terus bekerjasama de-ngannya bagi meneruskan pentadbiran bersama empat Exco yang ada dalam memastikan rakyat tidak terkesan de-ngan krisis politik yang sedang melanda.

Dalam perkembangan berkaitan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dijangka menerima menghadap Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail selepas menteri besar Selangor berbuat demikian .

Ketika ditemui di Mahkamah Kuala Lumpur, Anwar memberitahu pihaknya telah menghantar surat untuk memohon menghadap Sultan Sharafuddin Idris Shah minggu lepas.

Katanya lagi, pihak istana turut mengesahkan menerima surat tersebut.
"Istana telah mengakui menerima surat kami tetapi Tuanku perlu melalui proses menerima menghadap dengan menteri besar dahulu dan kemudian Wan Azizah,” kata ketua umum PKR itu.

Menurut Anwar (kanan) lagi, beliau bagaimanapun tidak tahu bila pihak istana akan menemui Wan Azizah.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan 
beliau akan menghadap sultan Selangor hari ini berhubung kedudukannya sebagai menteri besar.

Sultan telah pulang daripada kunjungan ke Eropah.

Pertemuan itu penting bagi menyelesaikan krisis pentadbiran negeri selepas PAS menarik balik sokongan terhadap Khalid selepas dipecat daripada PKR.

Tiada ulasan: