13 Julai 2008

Usaha baik kerajaan Perak di putar belit.

Kelmarin dilaporkan Satu sindiket dikesan memperdayakan orang ramai dengan membuat tawaran palsu bagi kemasukan ke beberapa institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Sindiket itu, yang mendakwa dilantik sebagai ejen IPTA terbabit, dikatakan meminta sejumlah bayaran bagi menguruskan proses kemasukan pelajar ke universiti itu. Setakat ini, antara IPTA yang dikesan menjadi mangsa kegiatan sindiket itu ialah Universiti Malaya (UM).

Di Perak pula di laporkan seorang pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim kecewa selepas gagal menuntut wang ganjaran sebanyak RM1,000 seperti yang dijanjikan oleh kerajaan negeri Perak di Bangunan Darul Ridzuan di sini hari ini.


Sebab itulah setiap bantuan dermasisiwa yang akan dikeluarkan telah diambil langkah yang sangat berhati-hati bukan dengan tujuan menyulitkan.

Pelajar berkenaan, Norzyah Sabri, 20, yang baru sahaja mendaftar dalam program ijazah Sarjana Muda Pendidikan (bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua) di UPSI pada 29 Jun lepas yang ditemani bapanya, Sabri Puteh, 39, terpaksa pulang hampa selepas diberitahu ganjaran tersebut tiada.


Noryzah berkata, semasa meminta bantuan petugas kaunter di pekarangan bangunan pentadbiran kerajaan negeri itu untuk berjumpa dengan Exco Pendidikan Perak, Nga Kor Ming, dia dan bapanya diminta pulang dan melupakan hasrat untuk mendapatkan wang ganjaran tersebut.


''Kata petugas itu mana ada ganjaran sedemikian dan tidak perlu buang masa jumpa Exco berkaitan," katanya di sini hari ini.

Saya ingin memberikan ulasan untuk ke di Perak, saya menafikan sama sekali bahwa tidak ada bantuan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Perak kepada pelajar yang layak ke IPTA.

Pada petang Jumaat 10 July kenyataan resmi dikeluarkan sekali lagi berkatian dengan tiadanya Perjanjian Pangkor 2 dan seorang wartawan akhbar Cina bertanya tentang tersebar isu mengatakan bahawa demasisiwa itu hanya untuk orang melayu sahaja.

Itu juga dinafikan, kerana sesiapa yang layak tidak mengira bangsa dan agama akan diberikan bantuan tersebut.

Inilah putar belit dan kerja mengaburkan fakta sebenar untuk menipu rakyat, berita yang disebarkan itu sebenarnya menipu. Syabas kepada dua pelakon ayah dan anak diatas dan tidak lupa kepada pengarahnya sekali.

Tiada ulasan: