16 Ogos 2009

Berzina Kerana Ikhlas

mohd naim mohd zain

Seorang remaja yang menamakan dirinya Yang Ikhlas telah menghantar satu surat kepada Dr Danial Zainal Abidin baru-baru ini. Antara isi surat itu ialah: Dr. Danial yang dihormati. Saya telah bercinta dengan seorang wanita. Demi cinta kami telah berzina. Tetapi saya tidak rasa bersalah sebab saya ikhlas dengannya. Saya hendak mengambilnya sebagai isteri saya. Saya tidak bertujuan untuk mempermainkannya. Rakan-rakan saya mengatakan tindakan saya adalah gentleman. Tetapi saya telah dimarahi oleh orang-orang tua saya. Saya rasa mereka berotak kolot. Apakah pandangan dan nasihat tuan.

JAWAPAN DR. DANIAL

Yang Ikhlas yang dihormati. Saya bersyukur tentang keikhlasan saudara dan saya berharap itulah asas perbincangan kita. Dengan keikhlasan itu jugalah saya menulis jawapan ini kepada saudara.

Dunia pada hari ini sedang dilanda krisis. Satu di antaranya ialah krisis nilai. Krisis nilai inilah yang menjadi sebab keruntuhan Empayar Rom. Edward Gibbon dalam bukunya The History of Decline and Fall of the Roman Empire telah menulis bahawa: Segala dasar-dasar akhlak dan moral di Rom telah runtuh sehingga ramai orang memilih jalan untuk hidup bebas…..Di akhir abad keenam, Kerajaan Romawi Timur sedang berada di ambang keruntuhan yang paling dahsyat sekali!

Nabi datang untuk selamatkan kita dari kehancuran yang seperti itu. Nabi bersabda, Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia. (Hadis riwayat Ahmad & Baihaqi)

Nilai akhlak inilah yang merupakan landasan dan kayu pengukur yang penting bagi kita.. Akhlak tidak menghalang kehendak-kehendak fitrah. Ia mencantikkannya. Sebagai contoh, Islam tidak pernah menyuruh kita menutup nafsu seks, sebaliknya menyalurkannya kepada suatu yang murni, selamat dan mendamaikan. Perkahwinan adalah salurannya. Alangkah indahnya firman Allah yang bermaksud: Isterimu adalah ladang bagimu maka datangilah isterimu dengan cara mana yang kamu mahu! (Surah Al-Baqarah ayat 223) Dalam bahasa mudah, selepas berkahwin, puaskanlah nafsumu dengan isterimu sesuka hatimu, melainkan dengan cara yang jelas telah diharamkan kerana kemudaratannya.

Saya harus mengatakan bahawa nilai pada hari ini banyak diasaskan kepada konsep Machiavellianisme yang dipopularkan oleh seorang pemikir dari Florence, Italy yang bernama Niccolo Machiavelli. Machiavelli, dalam bukunya The Prince telah menekankan konsep the end justifies the means ataupun niat membersihkan cara. Asalkan niat kita baik, berzinalah, menipulah, khianatilah, menyamunlah dan begitulah seterusnya. Semua adalah halal bagi Machiavelli.

Laporan akhbar 6 Ogos 1999 juga ada perkaitan dengan krisis nilai ini apabila seorang tokoh koporat berpangkat Datuk, telah menceritakan di mahkamah tentang hubungan seksnya dengan seorang pembaca berita RTM. Beliau mengatakan bahawa niatnya adalah suci kerana bertujuan untuk mengahwininya. Itulah nilai yang sedang melanda dunia sekarang: Seks adalah suci walaupun tanpa perkahwinan!

Memang ada yang mengatakan bahawa pergaulan dan seks bebas ini adalah lambang kemajuan dan kemodenan. Nilai agama dan akhlak adalah kolot. Jika demikian, mari kita perhatikan hasil dan sumbangan seks bebas kepada dunia. Seks bebas telah berjaya merebakkan penyakit AIDS, contohnya di Thailand, sehinggakan akhbar Der Spiegel pernah menjadikan tajuk AIDS in Asia – Killer Epidemic in Sex Paradise (AIDS di Asia – Wabak Pembunuh di Syurga Seks), sebagai tajuk muka depannya. Di California, hampir 61,000 bayi luar nikah dilahirkan pada tahun 1997. Kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Kemanusiaan Amerika mendapati bahawa anak-anak luar nikah ini mempunyai lebih daripada dua kali ganda kemungkinan diserang masalah emosi di dalam hidup mereka, berbanding dengan anak-anak lain (Rujukan: California Teenage Pregnancy Statistics).

Kita di Malaysia juga telah dimalukan dengan penonjolan kes pembuangan bayi luar nikah di kalangan remaja-remaja kita. Semua ini bukanlah sumbangan yang membanggakan bagi dunia moden.

Islam menekankan bahawa niat dan cara perlu betul.. Niat kena ikhlas, cara kena mengikut syariat. Syariat mengharamkan zina. Nabi kita bersabda, Selepas dosa syirik kepada Allah, tidak ada dosa yang lebih besar daripada seseorang meletakkan air maninya ke faraj yang tidak halal baginya! (Hadis riwayat Ahmad & Thabrani)

Saya berharap saudara Yang Ikhlas akan kembali ke jalan yang murni berdasarkan agama. Seks bebas dan keruntuhan moral bukannya lambang kemajuan sebaliknya lambang kemunduran dan kehancuran.

Kaum Lut hancur kerananya.Kota Pompei hancur kerananya.Empayar Rom juga hancur kerananya.Justeru, kembalilah ke pangkal jalan.
(Semoga jawapan ini juga mendatangkan manfaat kepada mereka yang lain)

12 ulasan:

h berkata...

Subnallah mamat ni terlalu cetek ugamanya.

Duit Raya berkata...

Elakkan berzina, dekati pun jangan...walau sekuat mana pun iman, akan lemah juga digoda syaitan dan perempuan. Jauhilah!!!

david ahmad muniandy berkata...

sebab itu Al-Quran sentiasa mengajarkan kita ingatkan Allah melalui berzikir dan ambil air wuduk.

Tanpa Nama berkata...

AWAT LA JADI MACAM NI

fatmasha berkata...

syabas untuk Dr danial kerana mengupas panjang lebar tentang hukum zina dan implikasinya.tetapi sepatutnya teguran dan ulasan itu terus kepada persoalan pokok yang ditanyanya dengan mengemukkan hujah yg jitu dari Al-Quran serta kewajipan kita mematuhi kehendak agama serta implikasinya sekiranya batas-batas keagamaan itu tidak diikuti kerana agama bukan ikutan tetapi anutan.

Tanpa Nama berkata...

tu laa....
cuba berpegang pd ajaran ISLAM sebenar2nya pasti x tersesat...
islam dah mengajar kita apa itu "muta'ah"
tp x nak d guna'n juga...
ISLAM itu SUCI & MURNI...
"kalo sedara2 d sini nk basoh sy dlm blog YB, jgn lah, cuba pergi belajar lg, br basoh naa"
(tgk LAUT x kan kering, oleh itu mari mengaji lg shbat2 d sini)

zaiazma berkata...

jawapan dr Danial pada pandangan saya sangat bagus. mengupas kemerosotan peradaban dunia kerana penganngan nilai yang salah. tahniah.

Tanpa Nama berkata...

Inilah hasil dari dasar pendidikan dan pemerintahan yang ada. Mementingkan jasmani dan mengabaikan rohani.

Semua mereka yang tersesat jalan fikir ini perlu dikejutkan dengan hudud. NAKALAN MINALLAH.

Tanpa Nama berkata...

xtakut ke dengan balasan allah...sesunggugnya syaitan suka menggoda pasangan yg blm berkahwin untuk melakukan maksiat... dah sah berkahwin pun syaitan goda,isteri xada selera nak melayan suami...

Abdullah Ngah berkata...

Kerajaan yang memerintah negara sejak dulu dulu lagi bukan sahaja mengajar orang Islam makan riba, makan rasuah, main judi, minum arak. Malah mengajar juga orang Islam berzina.

Ada juga saya dengar membunuh itu lebih dari berzina. Bermakna berzina itu tidak berbahaya pada kiraan mereka.

Pasal salah kerajaan tetap salah tetapi ulama' yang bertanggungjawab kerana mereka menjadi setan bisu dalam banyak perkara.

Kita juga jangan lupa umat islam terbahagi kepada 73 puak. Cuma satu puak sahaja yang diterima iaitu yang ikut ajaran Rasulullah SAW.

Ulama' ada juga yang tidak ikut ajaran Rasulullah SAW iaitu mereka yang jahat yang gunna hawa nafsu.

Itulah yang saya nampak. Sebab lahir generasi yang cuba menghalalkan zina atas nama kerajaan menghalalkan arak, judi ibu segala kemungkaran.

Orang minum arak boleh berzina dan membunuh. Oleh itu arak tidak wajar dilesenkan atau dijual oleh mana mana kerajaan.

Amerika pernah rugi sebanyak RM 180 bilion kerana arak. Arak punca utama kematian generasi muda di Amerikan. 39 peratus kes keganasan rumah tangga di Britain berpunca dari arak.

Arak punca berlaku pelbagai jenayah di negara kita. Demikian zina dan rogol semakin hari semakin menjadi menjadi di negara kita.

Tanpa Nama berkata...

seorang mengulas... islam dah mengajar kita apa itu "muta'ah"
tp x nak d guna'n juga...

saya tak faham dan minta ulasan.?..

Tanpa Nama berkata...

hehehehe...ada gak budak bengong perasan 'ikhlas' cam ni ujud....

tapi paling ramai orang bengong perasan ikhlas ni ada dalam umngok...huhuhu