29 Ogos 2009

Saintis bukan Islam kata merotan ubat ketagihan arak, dadah

Oleh : Rozmal bin Malakan

Islam kata , orang Islam yang didapati bersalah minum arak harus dirotan mengikut syariat Islam. Rotan yang tidak menyiksa tetapi untuk pengajaran.

Saintis bukan Islam pula kata merotan boleh merawat mereka yang ketagihan arak.

Takkan orang Islam nak belajar daripada orang bukan Islam cara-cara merotan yang boleh mengubati ketagihan arak dan dadah ? Patutlah tak selesai selesai masalah penagihan dadah di Malaysia ini , terutama di kalangan orang Melayu. Ada ubat murah iaitu rotan pergi guna methadone.

Dr Marina Chuhrova (saintis Rusia) pula menyatakan bahawa beliau mempunyai pesakit tetap seramai 10 orang yang memerlukan rawatan merotan ini. Menurut beliau pada mulanya mereka tidak suka pada kaedah rawatan sedemikian , akan tetapi apabila mereka merasakan kebaikannya mereka mula gemar pada kaedah rawatan sebegini. Malah para penagih-penagih dadah dan arak tadi sanggup pula untuk membayar sekitar RM 400 untuk satu sesi rawatan merotan.

…….Biologist Dr Sergei Speransky who led the research claims corporal punishment, similar to that doled out regularly in British schools in the last century, helps people overcome addiction and depression. He confirms he is not a sadist even though he recommends caning and says the treatment works. A standard treatment course entails 30 sessions with 60 of the best,

…..The Russian team says they are now charging for the caning sessions and are getting over U.S.$ 100 per patient for a standard treatment.

2 ulasan:

armouris berkata...

info tentang minum arak kat sini - Penyalahgunaan Arak

david ahmad muniandy berkata...

saintis barat kata kalau merotan boleh ketagihan arak....
memang boleh sebab arak mengandungi benda yang boleh memabukkan dan ia boleh menjadi kebas dan lali seluruh badan apabila seseorang itu minum arak hingga mabuk...mabuk itulah menyebabkan seseorang itu berdiri diatas jalan seperti berdiri diatas sampan bergoyang sana dan sini sebab seluruh badan jadi kebas dan lali kalau cubit pun tak rasa sakit. sebab saya muniandy pernahlah minum arak sayalah tau.