29 Ogos 2009

Keistimewaan perempuan..

Oleh : KAMARUL SADILA

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab beliau, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahim nya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan bagi nya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapus kan dari nya 1000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatat kan bagi nya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahir kan anak, keluar lah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibu nya melahirkan nya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susu nya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anak nya yang sakit, maka Allah memberi nya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barang siapa yang menggembira kan anak perempuan nya, darjat nya seumpama orang yang sentiasa menangis karena takutkan Allah dan orang yang takut kan Allah, akan diharam kan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barang siapa membawa hadiah, (baik makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarga nya, maka pahala nya seperti bersedekah. Hendak lah mendahulu kan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyuka kan anak perempuan seolah-olah dia memerdeka kan anak Nabi
Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suami nya dalam urusan agama, maka Allah memasuk kan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suami nya (10,000 tahun).

10. Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

11. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatan nya serta taat akan suami nya, masuk lah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapa kah yang lebih besar hak nya terhadap wanita? Jawab rasulullah, "Suami nya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibu nya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapa mu, maka jawab lah panggilan ibu mu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suami nya, semua ikan- ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar bagi nya selama mana dia taat kepada suami nya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suami nya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anak nya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang bagi nya dari api neraka.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

syukur ALHAMDULILLAH aku d lahirkan sbgai perempuan.

Tanpa Nama berkata...

tapi perempuan islam yang sihat sekarang dah tak mau beranak, mau jaga badan, tak mau jaga umat islam dengan melahirkan anak yang ramai, bagimana undi umat islam akan bertambah???????

Tanpa Nama berkata...

SALAM,BAGUS SANGAT LA YB KELUARKAN ARTIKEL BERKAITAN WANITA NI SEBAGAI PANDUAN KEPADA UMAT ISLAM TERUTAMANYA WANITA. WANITA PADA MASA SEKARANG SERING MEMPERJUANGKAN HAK SAMA RATA ANTARA KAUM LELAKI TANPA MEREKA MENYEDARI BAHAWA ALLAH TELAH MENGANUGERAHKAN MEREKA NIKMAT YANG LEBIH HEBAT DARIPADA LELAKI.TERDAPAT SESETENGAH WANITA YANG SOMBONG,EGO, DAN ANGKUH APABILA MEMPUNYAI JAWATAN DAN KEDUDUKAN DALAM MASYARAKAT.ADA DI KALANGAN MEREKA BUKAN SAHAJA TIDAK MAHU MENGIKUT HUKUM ALLAH MALAH BERANI MEMPERSOALKAN PERKARA TERSEBUT.

Tanpa Nama berkata...

Aku seorang perempuan yang telah tiga kali kehilangan suami( seorang masih hidup, dua orang sudah meninggal dunia) Setelah 12 tahun menanti akhirnya kutemui lelaki yang kucari....Niatku hanya satu...ingin mencari keredhaan Allah atas tiket seorang isteri . Sayangnya anak-anaknya tidak dapat menerima aku sebagai pengganti ibu mereka yang telah pergi menyahut panggilan Ilahi.
Hati perempuanku berbisik,,betapa sukarnya mencari kasih sejati....atau mungkinkah niatku tidak cukup ikhlas untuk membuka pintu hati anak-anaknya agar dapat menerima aku.......Ya Allah....ampunilah aku....