28 Mei 2010

Najib ulangi serah maruah kepada Singapura

13 Jamadil Akhir 1431 H
Oleh: Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 26 Mei: Tindakan menyerahkan tanah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar, Singapura tidak memeranjatkan kerana pulau Singapura sendiri pun telah diberikan begitu sahaja oleh pemimpin Umno sebelum ini kepada Lee Kuan Yew.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) menyifatkan penyerahan stesen KTMB Tanjung Pagar itu sebagai ulangan penyerahan Singapura pada 9 Ogos 1965.

"Pada 6 Februari 1819, Sultan Hussein dan Temenggong Abdul Rahman menyerahkan Singapura untuk dijadikan tanah jajahan British melalui perjanjian dengan Stamford Raffles.

"Pada 9 Ogos 1965 pula, Perdana Menteri dan Presiden Umno waktu itu menyerah kalah kepada tipu muslihat politik Kuan Yew lalu menyerahkan Singapura begitu sahaja kepada pemimpin Singapura.

"Dan, Isnin lalu, pada 24 Mei 2010, Perdana Menteri dan Presiden Umno hari ini, (Datuk Seri) Najib melengkapkan penyerahan itu sambil mempersalahkan Perkara-Perkara Yang Dipersetujui (POA) yang ditandatangani pada 1990 sebagai alasan untuk melengkapkan penyerahan maruah kepada Singapura itu," katanya.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman mendakwa, perjanjian antara Najib dan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong itu adalah jauh lebih baik berbanding pengunduran operasi KTMB secara berperingkat mengikut POA.

Mahfuz mempersoalkan, mengapa pengikut-pengikut Najib termasuk Abdul Ghani kelihatan mempersalah dan menggunakan alasan POA untuk mewajarkan perjanjian Isnin lalu.

Menurut Datuk Seri Anwar Ibrahim pula, POA yang digariskan Tun Daim Zainuddin, Menteri Kewangan ketika itu, sebenarnya tidak mendapat persetujuan kabinet.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu sependapat dengan pandangan pelbagai pihak supaya Najib membentangkan laporan khas mengenai perkara itu dalam sesi Parlimen akan datang.

Beliau kecewa dengan sikap Najib yang bertindak sama seperti Perdana Menteri sebelum ini, Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika menyerahkan wilayah Malaysia di Blok L dan M kepada Singapura.

"Najib sama seperti Abdullah, berlagak pandai tetapi hakikatnya tidak tahu menggunakan kuasa yang ada pada seorang Perdana Menteri untuk mempertahankan maruah dan nama baik negara," kata Mahfuz.

Beliau menyifatkan apa yang berlaku hari ini sama seperti apa yang berlaku pada tahun 1965 lalu apabila pemimpin Umno dengan mudah menyerahkan Singapura akibat kehilangan akal untuk menghadapi sepak terajang Kuan Yew untuk mengukuh dan memperluaskan kuasanya.

"Hari ini pun, kerana hendak berlagak lebih pandai dari pemimpin sebelum ini yang menangguhkan perlaksanaan POA itu, Najib mengulangi perbuatan menyerahkan maruah negara kepada Singapura," katanya.

Harakahdaily/-

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

habis maruah negara kena lelong satu persatu kepada singapura, pemimpin singapore "smart" kita just angguk-angguk, tunduk-tunduk kalau diperhatikan secara halus ada ke pernah singapura bersetuju akan apa yang kita nak bina contoh tambak johor nak digantikan dengan jembatan lurus ada-ada aje alasan yang diberi sudahnya kita mengalah tak buat tapi bila wilayah iskandar dibangunkan rakyat singapore yang banyak membeli hartanah (sebab ada kepintingan) dan melabur disana habis tanah orang kampung/melayu tak mustahil satu hari nanti wilayah iskandar akan jadi "little singapore" berapa kerat bumiputra yang mampu memiliki harta di sana kerana nanti harga hartanah akan dimanupulasi oleh rakyat asing terutama rakyat singapore yang "smart" dan mempunyai "high purchasing power" bagi kita rakyat johor jati putih biji mata ...tunggu dan lihat 3 atau 5 tahun akan datang

Tanpa Nama berkata...

Dicadangkan agar segala tanah dan harta benda negara Malaysia yang ada di Singapura dijual terus kepada singapura.

Duit tu bolehlah dibahagi-bahagi kepada kroni dan sanak sedara juga sahabat handai dalam UBN. Kalau malaysia bangkrup tak lah kerabat2 datuk merasa susah. Rakyat susah tak apa datuk kerana rakyat berkhidmat untuk datuk2 serta kerabatnya.

Lagipun dengan cara ini cepatlah sikit Malaysia bangkrup. Tak payahlah kita nak tunggu sampai 2019.

Betul tak datuk?