08 Oktober 2010

Batas Waktu Menyimpan Makanan di Peti Ais

28 Syawal 1431 H
Oleh: KALIMAJARO I


Mengawetkan berbagai jenis bahan makanan didalam peti ais, paling tidak kita harus mengetahui daya tahan tiap-tiap jenis makanan yang kita gemari. Berikut daftar daya tahan masing-masing jenis makanan:

Bahan

Pendinginan
Pembekuan

Golongan ikan
1-2 hari
90-180 hari

Tulang rusuk
2-3 hari
270 hari

Daging lembu
1-2 hari
90 hari

Daging ayam
2-3 hari
360 hari

Sosis
9 hari
60 hari

Telur segar
30-60 hari

Telur rebus
6-7 hari

Makanan bertin(belum dibuka)
360 hari

Susu
5-6 hari

Yogurt
10 hari

Kopi kotak(sudah dibuka)
14 hari

Pocai ( semacam sayur mirip bayam )
3-5 hari

Lobak, seledri
7-14 hari

Bit / umbi bit
7-12 hari

Buah limau dan oren
7 hari

Buah pir
1-2 hari

Labu
1-2 hari.

1 ulasan:

Awanama berkata...

Selalu petua yang sering digunakan oleh orang ramai ialah ... lagi tak naik kulat... atau air lecek meleleh keluar... lagi tulah dia simpan.

UMNO pun kira macam daging yang dah expired yang diletak di bahagian sejuk beku di dalam peti sejuk la. Nampak macam elok... tapi hakikatnya dah 50 tahun lebih.