27 Disember 2010

NUTP DINASIHAT JANGAN BERAT SEBELAH

20 Muharram 1432H.

PARIT BUNTAR, 27 Dis : Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) melalui Presidennya Hashim Adnan yang menyifatkan tawaran imbuhan khas pendidik RM500 setiap bulan oleh Pakatan Rakyat adalah sebagai tidak masuk akal dan ia sekadar gimik politik.

Menurut Presiden NUTP dipetik sebagai berkata bahawa jumlah dijanjikan itu luar biasa kerana Pakatan Rakyat andai memerintah Kerajaan Pusat, perlu RM215 juta setiap bulan dan RM2.58 bilion setahun untuk menyalurkan imbuhan kepada kira-kira 430,000 guru di seluruh negara.

“NUTP sepatut konsisten menjaga kabajikan para guru, bebanan guru yang banyak adalah isu yang tidak pernah selesai, tekanan terhadap guru lebih berbaloi dengan adanya imbuhan yang lebih oleh kerajaan,” kata Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs . Khalil Idham Lim ketika ditemui di sini.

Tambahnya, kerajaan dikatakan tidak memiliki wang sebanyak itu untuk menyalurkan imbuhan dengan amaun sebesar itu adalah satu kenyataan yang menimbul persoalan serta meragukan.

Sedangkan menara warisan yang menelan belanja 5 bilion juga wang kerajaan, persoalannya benarkah kerajaan tiada wang?soal Drs. Khalil.

Selain itu beliau yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Perak menjangkakan lebih banyak ketirisan dalam perbelanjaan negara akan menyelamatkan wang rakyat dan itu juga lebih dari mampu untuk dikembalikan kepada guru .

“Adalah tidak logik apabila Pakatan Rakyat menawarkan tambahan gaji RM 500 untuk setiap guru , Muhyiddin sebagai menteri pelajaran dan presiden NUTP, terus membela kerajaan dengan katanya kerajaan tiada wang ,” tegasnya.

Menurutnya lagi yang merupakan ADUN Titi Serong, NUTP sepatutnya menyokong sebarang langkah serta usaha oleh mana-mana pihak untuk menjaga kebajikan guru, bukannya hanya menidakkan usaha itu..

“Saya kira beliau (Presiden NUTP) tidak layak bercakap mengenai kemampuan kewangan negara kerana beliau tidak tahupun kapasiti serta kemampuan kewangan Negara ” tegasnya.

Dalam pada itu, beliau menyarankan guru patut bersuara bagi mendesak beliau berundur dari jawatan tesebut, perlu ganti dengan individu yang benar-benar ikhlas mahu berjuang atas nama guru.

“NUTP jangan jadi kuda tunggangan Umno dan BN, NUTP wajib bertindak sebagai sebuah badan yang komited membela kebajikan guru di Malaysia dengan tanpa memperdulikan dari mana cadangan itu datang,” ujarnya.

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

orang nak beri pun tak mau, nanti kalau PR memerintah orang macam nie lah yang sibuk menagih wang tu

Tanpa Nama berkata...

NUTP merupakan badan hanya pandai ampu kerajaan saja..tapi tak pandai menjaga kebajikan guru-guru.Kalau benar2 ikhlas tentu nasib dan kebajikan guru akan terbela. Harapan PR lah yang bakal merubah nasib2 guru-guru yang malang ini.

Tanpa Nama berkata...

Saya amat menyokong kenyataan saudara YB, bahawa presiden NUTP sepatutnya mengambil sikap positif iaitu memperjuangkan kepentingan kebajikan golongan pendidik.Mungkin beliau terbawa-bawa dengan propaganda dan dakyah yg senantiasa dimain oleh arus media perdana yg tidak telus dan berkepentingan iaitu mengikut telunjuk org yg bermain politik kotor.Kalau benarlah ianya semata-mata gimik politik, buang terus dan lantik pemimpin yg lain.Apa susahnya?Ini semua kerana masih ada lagi fahaman yg dianuti oleh sesetengah pemimpin kesatuan iaitu hanya UMNO/BN yg boleh memerintah negara.

Tanpa Nama berkata...

presiden nutp ni buta dan tuli rupanya,dia ni wakil umno-Bend ka?wakil guru?kalo da PR nak bagi toksah pertikaikan,ni melibatkan kebajikan guru2...buta betol..

Tanpa Nama berkata...

Pasai apa tak boleh pulak? la ni guru-guru BI,MET dan SN yang dapat buta 10% (PPSMI)setiap bulan boleh pulak bagi, dah berapa tahun dah depa dapat... program gagal jugak.sepatutnya 10% ni tak payah bagi dah sebab setiap guru ada bidang masing-masing...kalau nak bagi jugak bagi semua dapat...sikit sama sikit, banyak sama banyak. Saya sokong sangat kalau PR boleh bagi RM500 tu.sekurang-kurangnya lega jugak
rakan-rakan DG 41 yang teraniaya sebelum ini.

Tanpa Nama berkata...

PPSMI gagal?
erkk.. whatever it is.. gagal atau tidak, tapi PPSMI bagi positif feedback kpd pelajar..

aku pun plajar, aku tau la.. bersyukur gila dapat blajar dlm PPSMI ni.. at least masuk universiti takde laa tergagap2 nak blajar English..

kesian aku tengok member2 aku ramai lagi yang tergagap blajar BI.. kalau takde PPSMI? huh lagi la hancur.. haha..