26 Jun 2012

Presiden baru Mesir mula tugas

6 Syaaban 1433H. [MOD] -

MOHAMED Morsi (kiri) menunggu di Ibu Pejabat Televisyen Mesir sebelum siaran langsung ke seluruh negara, semalam.

KAHERAH: Presiden Mesir yang baru dilantik, Mohammed Morsi berpindah ke pejabat yang pernah diduduki pemimpin yang digulingkan, Hosni Mubarak untuk memulakan rundingan mengenai pembentukan pasukannya dan sebuah kerajaan baru, kata seorang pembantu.

Morsi kelmarin, diisytiharkan pemenang pertama pilihan raya bebas presiden Mesir dalam sejarah modennya, berikutan pertandingan sengit dengan Perdana Menteri di bawah Mubarak, Ahmed Shafiq.

Kebanyakan mereka yang menyokong Morsi menganggap beliau sebagai wakil kebangkitan yang menumbangkan rejim lama dan satu peluang untuk mencabar tentera.

Kemenangan Morsi, presiden awam pertama untuk mengambil alih jawatan tertinggi negara itu adalah pencapaian terbaik bagi kumpulan Islam yang bertahan bagi lapan dekad disasarkan oleh rejim.

Beliau berikrar akan menjadi ‘presiden untuk semua rakyat Mesir.”

Sementara itu, pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah semalam mengucapkan tahniah kepada Mohamed Morsi berikutan kemenangan beliau dalam pilihan raya presiden Mesir, lapor agensi berita SPA.

“Kami menghargai pilihan ini dan berharap Tuhan akan memberikan kejayaan dan membimbing anda mengikut ajaran Islam dan berkhidmat untuk Mesir dan rakyatnya,” kata laporan yang memetik raja itu.
Lima negara Teluk lain, Emiriah Arab Bersatu, Kuwait, Bahrain, Oman dan Qatar turut menyambut baik kemenangan Morsi selepas pengumuman kemenangannya.

Presiden Barack Obama turut mengucapkan tahniah kepada Mesir atas kemenangan Mohamed Morsi melalui satu panggilan telefon kelmarin dan berikrar sokongan Amerika Syarikat terhadap perubahan Mesir ke arah demokrasi, kata White House.

“Beliau menekankan kepentingan untuk bekerjasama dengan Presiden Morsi yang baru dilantik atas dasar saling menghormati, berkongsi kepentingan antara Mesir dan Amerika Syarikat,” kata White House.

Obama juga menggesa Ahmed Shafiq, calon yang tewas dalam pilihan raya presiden 16-17 Jun lalu dan menggalakkan bekas perdana menteri itu meneruskan peranan dalam politik Mesir dengan menyokong proses demokrasi dan bekerja sama untuk penyatuan negara.

Bagaimanapun Israel menyatakan kebimbangan Morsi dipilih sebagai presiden Mesir, di mana media dan pegawai memberi amaran mengenai kesukaran terhadap realiti baru itu.

Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu mengeluarkan satu kenyataan berhati-hati selepas Morsi diumumkan sebagai perdana menteri yang baru dilantik secara demokrasi.

“Israel menghargai proses demokratik di Mesir dan menghormati keputusan pilihan raya presiden,” kata pejabatnya dalam satu kenyataan.

China juga mengucapkan tahniah kepada presiden Mesir yang baru dilantik itu dengan mengatakan Beijing menghormati pilihan rakyat Mesir. – AP

Tiada ulasan: