25 Julai 2012

Pakatan Rakyat Sedia Hadapi PRU Pada Bila-Bila Masa

5 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat telah bersedia menghadapi Pilihan Raya Umum-13 (PRU-13) yang boleh diadakan pada bila-bila masa dari sekarang.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata sehingga kini pakatan pembangkang telah selesai memutuskan hampir 95 peratus pembahagian kerusi untuk calon-calonnya yang bakal bertanding.

"Kemungkinan pilihan raya sekarang macam cuaca. Nampak dekat tapi jauh, macam panas tapi hujan.

"Bagaimanapun Pakatan Rakyat bersedia menghadapi PRU-13 pada bila-bila masa," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat, dekat sini, Selasa.

Menurut Mustafa walaupun keputusan meletakkan calon bertanding masih belum selesai sepenuhnya, Pakatan Rakyat tidak menganggap ia sebagai masalah besar kepada parti.

"Pembahagian kerusi (keseluruhan) 95 peratus sudah selesai. Bagi kita kalau belum ada calon untuk satu kerusi pun dikira belum selesai.

"Tapi kalau parlimen bubar hari ini...hari ini juga kita akan selesaikan," katanya.

Mustafa turut mengakui terdapat calon yang terdiri daripada muka-muka baru akan bertanding pada pilihan raya umum kali ini.

Pun begitu katanya, pihaknya tidak akan mengumumkan nama calon-calon itu sekarang.

"Calon baru ada...tapi kita tak akan umum sekarang. Semua tak umum lagi, sampai masa baru kita akan umum," katanya.

Namun, Mustafa berkata pilihan raya yang diadakan pada musim haji akan menafikan hak rakyat Malaysia beragama Islam di negara ini.

Jelasnya, kerajaan perlu mengelak mengadakan proses mengundi yang menjadi tanggungjawab rakyat Malaysia kepada negara dibuat ketika umat Islam menunaikan tanggungjawab kepada agama.

"Jangan buat masa musim haji...kerajaan kena elak. Biarlah mereka yang pergi haji tahun ini dapat tunaikan tanggungjawab kepada agama dan tanggungjawab kepada sistem demokrasi negara," katanya.

mstar/-

Tiada ulasan: