21 Julai 2012

Pelajar Rakam Aksi Cikgu

1 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Berita terbaru yang mengejutkan ramai pihak telah dikeluarkan oleh KPM melalui media perdana kelmarin. Telefon bimbit akan dibenarkan di sekolah mulai tahun 2013.

Bagi sesetengah pihak terutamannya pelajar dan ibubapa, berita ini merupakan berita baik untuk mememudahkan perhubungan ibubapa dengan anak-anak.Faktor keselamatan pelajar yang selama ini menjadi runcing berikutan pelbagai tragedi terutama culik dan bunuh yang kian menjadi igauan ngeri ibu bapa dapat diminimakan.

Di sebalik segala tanggapan positif tentang berita tersebut, perlu diambilkira juga pandangan guru-guru yang pastinya tidak dapat menolak keputusan kerajaan. Guru-guru pastinya dalam dilema apabila peraturan baru ini dilaksana kelak.

Masalah besar mungkin tidak akan berlaku di sekolah-sekolah elit kerana pelajar di sana terdiri daripada pelajar terpilih yang pastinya lebih berotak dan berdisiplin.

Tetapi bagaimana pula dengan sekolah-sekolah menengah biasa, yang pelajarnya terdiri daripada pelbagai tahap IQ?

Apa kesan peraturan baru itu kepada pelaksanaan
pengajaran dan pembelajaran?
Penyebaran gambar-gambar dan filem porno, leka bermain game dan berbalas sms dengan rakan ketika guru mengajar akan memburukkan disiplin sesbuah sekolah.

Pengajaran dan pembelajaran tidak akan mencapai objektif kerana tumpuan pelajar tidak kepada pengajaran guru sebaliknya leka dengan telefon dan gadget yang dibawa.Perlu maklum bahawa telefon pintar dan gadget canggih memang 'berhantu'

Kecurian telefon bimbit atau gadget juga akan membawa masalah kepada guru-guru terutama guru disiplin.Kecurian telefon bimbit bukan seperti kecurian pen dan pensel kerana ia adalah barang berharga yang boleh dijual. Apabila kes kecurian berlaku guru akan terpaksa menangani kes. Ini sebenarnya adalah bebanan baru kepada guru.

Guru akan hadapi banyak masalah sebelum, semasa dan selepas waktu pengajaran. Apatah lagi sekolah-sekolah di Malaysia kini hanya terdapat beberapa orang guru lelaki berbanding guru wanita yang memonopoli kerjaya perguruan. Masalah disiplin akibat membawa telefon bimbit ke sekolah pastinya sukar dikawal.

Guru disiplin yang sebelumnya macho habis dalam menangani kes-kes disiplin bakal menjadi tikus mondok atau kura-kura yang menyorokkan kepalanya. Segalanya akan berubah kerana pastinya guru disiplin tidak mahu aksinya dirakam dan dimuat naik ke youtube. Bebudak sekarang punya dajjal- Nauzubillah!!!

Banyak masalah disiplin yang dihadapi para guru hari ini tidak dapat diselesaikan. Pelajar yang dibuang sekolah kerana pelbagai kesalahan berat juga akan kembali bersekolah di sekolah yang sama setelah membuat rayuan di peringkat atasan.

Ini membuatkan guru sering dipermainkan kerana kembalinya pelajar itu ke sekolah yang sama menggambarkan seolah-olah tiada undang-undang yang dapat dikenakan terhadap pelajar demikian. Pelajar bermasalah ini menjadi semakin berpengaruh di sekolah dan menjadi ikutan ramai pelajar lain.

Diharap pihak kerajaan melalui KPM akan meneliti baik buruknya memberi kebenaran kepada pelajar membawa telefon dan gadget lain ke sekolah.

harakah/-

5 ulasan:

Awanama berkata...

Masalah keselamatan pelajar bukan berkaitan dengan isu telefon bimbit. Kejadian culik boleh diselesaikan jika ibubapa prihatin dengan keselamatan anak-anak mereka, ambil anak masing-masing tepat pada waktunya. Kalau ibubapa lambat,pastilah mereka menunggu dalam kawasan sekolah yang mestilah ada guard yang boleh dipercayai. sekolah kena pastikan telefon awam dalam kawasan sekolah berfungsi dengan baik. Guru-guru pun kena prihatin juga, terutama guru keselamatan sekolah. janganlah guru balik dahulu daripada pelajar.

hjmalek berkata...

Dicadangkan KPM gunakan alat pengacau signal masa waktu sekolah utk mengelakkan gangguan pembelajaran. alat ini digunakan semasa Bersih 3 dulu.

sulaiman berkata...

Bawa H/P ke sekolah adalah cadangan baik. Tapi bukan untuk semua peringkat pelajar. Yang terlibat dengan kelas tambahan (tution) atau kafa atau aktivity koko sepatutnya digalakkan membawa H/P. Bagaimanapun, wajiblah pihak kementerian mengariskan peraturan dan hukuman yg perlu diambil kepada pelajar yg menyalahguna H/P agar pihak ibubapa dan pengajar itu sendiri dapat bersama-sama menmantau situasi supaya ianya menjadi amalan yang sepatutnya...

Awanama berkata...

Salam..Bawa h/p ke sekolah ada +ve dan -ve nya. Saya cadangkan cikgu kena buat locker setiap pelajar untuk simpanan h/p. Dan tetapkan masa-masa yang tertentu sahaja dibenarkan guna. Cikgu boleh buat sport check sekiranya pelajar tidak mematuhi peraturan. Sila gunakan surat akur janji sebagai jaminan untuk tindakan.

Awanama berkata...

KPM haruslah bijak jika ingin membenarkan murid membawa h/p kesekolah... Jangan lah bodoh macam lembu...H/P yang boleh dibawa perlulah ditetapkan spesifikasinya...contohnya h/p yang tiada kamera, atau lebih mudah lagi PKM menetapkan beberapa jenama h/p yang boleh dibawa oleh murid...ini dapat mengelakkan sesuatu yang tidak diingini berlaku...mencegah lebih baik dari merawat...