04 September 2012

Maut angkara pemandu cuai

16 Syawal 1433H. [MOD] -

AMINAH melihat keadaan kedai runcitnya yang rosak teruk selepas dirempuh sebuah kereta Honda Civic di Kangar semalam.

KANGAR - Tindakan seorang remaja berusia 15 tahun yang memandu kenderaan ibunya untuk bersiar-siar bersama rakannya mengundang padah apabila dia melanggar dua beranak yang menunggang motosikal sebelum merempuh sebuah kedai runcit di Jalan Abi Tok Hashim di sini kelmarin.

Kejadian pukul 3.30 petang itu mengakibatkan penunggang motosikal tersebut, Mohd. Azmir Aziz, (gambar), 32, meninggal dunia 10 jam kemudian manakala anaknya, Mohd. Adam Haris Wajdi, 7, cedera parah. Pemandu kereta jenis Honda Civic itu dan rakannya pula cedera ringan.

Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Abdul Rahman Noordin berkata, kejadian berlaku apabila remaja berkenaan gagal mengawal kereta untuk berhenti di simpang tiga di Jalan Abi Tok Hashim. Kereta yang dipercayai dipandu laju itu dari arah Jalan Stadium.

Katanya, ekoran itu, kereta tersebut telah melanggar motosikal dinaiki dua beranak tersebut sebelum merempuh pula sebuah kedai runcit milik Aminah Ahmad, 50.

"Selepas melanggar motosikal itu, kereta dipandu remaja tersebut 'melompat' di atas longkang sebelum merempuh kedai runcit yang kebetulan tidak beroperasi ketika kejadian.

"Akibat pelanggaran tersebut, dua beranak yang cedera parah itu koma tetapi penunggangnya disahkan meninggal dunia kira-kira 10 jam dirawat di Hospital Tuanku Fauziah di sini. Anaknya pula masih belum sedarkan diri kerana kecederaan parah dan dirawat di hospital yang sama," katanya.

Tambahnya, remaja berkenaan telah ditahan dan dikenakan tindakan saman termasuk penjaganya. Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman denda maksimum RM10,000 jika bersalah.

Sementara itu, Aminah mendakwa, ekoran rempuhan tersebut, dia kehilangan mata pencarian dan kerugian RM20,000. Kedai itu diusahakannya sejak enam tahun lalu.

kosmo/-

Tiada ulasan: