16 April 2013

Masih ada harapan

Foto5 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

New Delhi: Sebuah hospital swasta utama India menawarkan bantuan memeriksa bayi perempuan berusia 18 tahun yang menderita penyakit menyebabkan kepalanya membesar lebih dua kali ganda.
Tawaran itu memberi harapan baru untuk Roona Begum yang menderita hydrocephalus sejenis penyakit menyebabkan cairan berkumpul di otaknya dibedah segera bagi menyelamatkan nyawanya. Penderitaan Roona yang tinggal di kawasan pedalaman negeri Tripura dikesan minggu lalu.

Keluarganya terlalu miskin untuk membayar rawatan bagi mengatasi masalah itu lebih awal.
Jangkitan menyebabkan kepala Roona membengkak sehingga 91 sentimeter.

Ekoran siaran gambar Roona, beberapa pihak tampil untuk membantu keluarga terbabit dengan menawarkan derma.

Sebuah laman sesawang khas untuk mengumpul dana juga dibuka. Pakar pembedahan saraf India, Sandeep Vaishya berkata, dia akan memeriksa keadaan Roona bagi memastikan sama ada pembedahan boleh dilakukan atau tidak.

ROONA dipangku ibunya di kampung mereka di Jirania Khola.
Ketua Jabatan Pembedahan Saraf Hospital Fortis itu berkata, jika keadaan mengizinkan, Roona akan diterbangkan ke New Delhi untuk dirawat. “Kami akan menjalankan pemeriksaan untuk melihat keadaan otaknya.

“Saya harap kami dapat membedah Roona dan mengurangkan tekanan dialami otaknya,” katanya. Hospital Fortis mempunyai sebuah yayasan kebajikan yang sering menjalankan pembedahan amal tanpa dikenakan bayaran. Sebelum ini, bapa Roona, Abdul Rahman, 18, berkata dia tidak berharap anaknya pulih seperti sepatutnya.

“Hanya keajaiban dapat menyelamatkan Roona,” katanya. - AFP

Tiada ulasan: