03 Mei 2013

Video Saiful sumpah di Mekah guna teknik 'Chroma Key'?

22 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Belumpun sampai 24 jam video sumpah laknat kedua Muhd Saiful Bukhari Azlan tersebar di internet, perbagai persoalan berhubung kesahihannya mula ditimbulkan.

Video sumpah yang berlatarbelakangkan suasana tawaf di Kaabah itu dipersoal sama ada benar atau hanya sekadar rakaman dalam studio menggunakan teknik 'Chroma Key' (latar belakang hijau).

Ini kerana, beberapa kecacatan dikesan pada video tersebut khususnya berkaitan beberapa subjek utama di sekitar Kaabah yang salah kedudukan dalam video tersebut.

Bagi masyarakat biasa yang tidak pernah sampai ke Mekah  mungkin tidak dapat mengesan kejanggalan video tersebut, mamun bagi mereka yang pernah pergi menunaikan haji atau umrah, atau pembimbing orang mengerjakan haji dan umrah (mutawif), kesilapan jelas kelihatan.

Kejanggalan pertama yang ditimbulkan, adalah mustahil bagi Saiful untuk berdiri tegak di sisi kaabah dalam suasana orang sedang tawaf apa lagi berada berhampiran dengan Multazam.

Kejanggalan kedua pula, dipersoalkan kenapa ketika berada di Hijr Ismail, tiba-tiba timbul gambar Maqam Ibrahim di sebelah belakang dan kiri bahu Saiful.

"Kalau betul dia berdiri di hadapan Multazam, sepatutnya Maqam Ibrahim berada di sebelah kanan bahu si Saiful dan kamera pula di sebelah kiri bahu dia.

"Perhatikan betul-betul Maqam Ibrahim pula bergerak, mengesahkan lagi gambar super imposed, " kata seorang pengguna facebook yang juga seorang mutawif.

Selain itu turut dipersoalkan berhubung kualiti audio suara Saiful yang didakwa mustahil untuk mendapatkan audio sejelas itu dengan keadaan orang ramai sedang tawaf dan berzikir serta berdoa.

Ada juga yang mempersoal tentang imej seorang lelaki yang dikatakan seolah-olah bertindih dengan tubuh Saiful sedangkan beliau tidak bergerak.

"Adakah ini hanya video menggunakan skrin hijau macam filem Cicakman dan Merong Mahawangsa.

"Aku tak mahu tuduh sape yang buat video ini, tapi aku rasa ini satu penipuan," kata seorang lagi pengguna.

Harakahdaily/-

4 ulasan:

Awanama berkata...

Saiful.... saiful, tak insaf lagi dia ni.

Awanama berkata...

Sumpah Laknat 2- Semoga Allah akan melaknat sipembohong, begitulah ayahnya, sekali liwat, sekali tiadak, pas tu lewat pula, budak tadika puan tak percaya.

Awanama berkata...

Selalu nya orang berdoa mengadap kiblat yaani Kaabah, kenapa di buat sumpah laknat membelakangkan Kaabah?

Abu Dhabi berkata...

Dah confirm UBN tak ada isu lagi untuk menangkis kebangkitan rakyat,,,mula mula BAPAK SAIPOL buat U TURN kemudian timbul pula VIDEO SUMPAH LAKNAT....Sekarang Rakyat Malaysia dah boleh berfikir secara waras,,,semestinya dua hal perkara tak mustahak ini saling berkait dan dirancang terlebih awal...Nampak sangat tektik KOTOR UBN ni...Kali ini sanggup pula mereka menjual nama dan gambar KAABAH untuk memanjangkan hayat politik UBN, MasyaALLAH.