19 Mac 2009

Anwar: Keputusan Lembaga Disiplin Umno timbul prasangka

KUALA LUMPUR: Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, tindakan Lembaga Disiplin Umno yang mengenakan tindakan terhadap ahli-ahli parti itu yang didapati bersalah berhubung politik wang di saat-saat akhir pemilihan hanya akan menimbulkan prasangka di kalangan rakyat.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, jika Umno mahu membuktikan ketelusannya, penyelidikan berhubung gejala politik wang seharusnya dilakukan sebelum proses pemilihan bahagian dan bukannya menjelang pemilihan parti yang hanya akan berlangsung minggu depan.

"Sekarang bila dilakukan begitu (tindakan), tafsiran dan persepsi itu tidak nampak motif hendak bersihkan kotoran daripada politik wang, jadi motif itu mungkin dipertikai," katanya di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Anwar berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Lembaga Disiplin Umno semalam yang mengenakan tindakan terhadap 15 ahlinya berhubung politik wang.

Antara yang dikenakan tindakan adalah Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang didapati bersalah mengikut Perkara 10.1 Tataetika Ahli Umno berhubung politik wang yang dijatuhkan hukuman dilarang bertanding jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan minggu depan.

Sementara itu, calon Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin turut didapati bersalah di bawah Perkara yang sama tetapi hanya diberikan amaran dan masih dibenarkan bertanding.

Selain itu, enam lagi ahli yang terdiri daripada pemimpin-pemimpin peringkat bawahan digantung keahlian selama tiga tahun, lima ahli digantung selama setahun dan dua lagi diberi amaran.

Ditanya sama ada tindakan Lembaga Disiplin semalam bersikap selektif, Anwar berkata, beliau tidak pasti tentang hal itu tetapi ia tidak menghalang orang ramai mempunyai persepsi tersebut.

"Ini disebabkan ia melibatkan masa (yang suntuk), kerana bacaan umum berhubung siapa yang akan menang atau kalah, atau siapa yang akan menjadi pesaing paling besar dan siapa yang mewakili kumpulan yang memberi kesan kepada profesionalisme dan ketelusan kepada jawatankuasa (disiplin).

"Jika mereka profesional dan telus, mereka perlu melakukan tugas mereka lebih awal sebelum beberapa hari menjelang perhimpunan kerana ini akan menimbulkan prasangka dan persepsi negatif," katanya.

Anwar berkata, beliau telah bercakap dengan beberapa Ketua Umno bahagian dan ahli-ahli Parlimen berhubung hal itu dan katanya mereka juga mempunyai prasangka terhadap cara yang digunakan Lembaga Disiplin.

"Mereka menyokong langkah membersihkan politik wang dalam Umno tetapi mempunyai prasangka terhadap cara yang digunakan serta kumpulan di bawah kepompong iaitu kumpulan yang tidak sejajar dengan (Datuk Seri) Najib Tun Razak.

"Saya hanya jadi pendengar," katanya.Mstar.

Tiada ulasan: