02 Mei 2009

Speaker DUN Perak: Adakah Siva terima usul pecat diri sendiri ?

Setiausaha Badan Perhubungan MIC Perak, Datuk R. Ganesan mengesahkan yang namanya telah dicalonkan untuk menggantikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar daripada Pakatan Rakyat minggu depan.

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungkai itu menjelaskan, beliau telah memberi persetujuan untuk dilantik ke jawatan tersebut apabila DUN bersidang Khamis ini.

Persoalannya adakah usul untuk memecat dirinya sendiri akan diterima oleh Speaker yang masih sah , V. Sivakumar ? pembaca budiman boleh memberi jawapannya sendiri secara jujur. Sedangkan sebelum ini sejarah membukti berapa banyak usul yang dibangkul sampahkan oleh Speaker peringkat DUN dan parlimen.

Beliau mengatakan sudah menandatangani surat persetujuan, dalam keadaan Sepoeker yang ada masih berkuasa. Aneh tapi benar?

Beliau juga merupakan anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) MIC dari tahun 2000. Beliau memenangi kerusi DUN Sungkai dengan menewaskan A. Sivanesan dari DAP pada pilihan raya umum 2004.

Usul bertarikh 29 April lepas itu dicadangkan oleh Zambry dan disokong seorang Exco Kudetanya Hamidah Osman.

Sivakumar pada satu sidang akhbar di sini semalam ketika ditanya mengenai usul pelucutan jawatannya, katanya beliau mengakui memang ada usul yang diterima berkaitan perkara itu tetapi menegaskan pihaknya belum membuat apa-apa keputusan lagi. Sambil menegaskan bahawa speaker mempunyai kuasa untuk menerima dan menolak mana-mana usul.

Zambry pada minggu lepas telah mengemukakan usul kepada pejabat Setiausaha DUN Perak untuk pertimbangan Speaker DUN Perak bagi melucutkan jawatannya sendiri yang masih sah seterusnya melantik speaker baru pada persidangan DUN dijadual 7 Mei.

Usul itu yang disokong Hamidah menerusi surat bertarikh 22 April lepas diterima Setiausaha DUN, Abdullah Antong Sabri pada 23 April dan diberi notis untuk dibawa pada Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua, DUN Perak ke12 pada tarikh yang ditetapkan itu walaupun belum diputuskan lagi diterima atau ditolak oleh Speaker.

Sepatutunya Agenda sidang yang sampai kepada semua ADUN adalah ditentukan oleh Speaker, tetapi untuk sekian kalinya saya dimaklumkan Speaker dinafikan dalam menentukan agenda sidang termasuklah dalam hal usul yang semacam sudah diterima Sivakumar walaupun belum diputuskan kedudukannya seperti kenyataannya kelmarin.

Abdullah dalam suratnya kepada semua 59 ADUN Perak bertarikh 27 April lalu berkata, sekiranya usul itu diluluskan dalam mesyuarat berkenaan, urusan mesyuarat berikutnya ialah pemilihan Speaker baru.

Berikutan itu, beliau meminta semua ADUN mengemukakan cadangan bagi memilih Speaker baru menggunakan borang pencalonan yang dikepilkan bersama dengan surat berkenaan.

Nizar pada sidang akhbarnya semalam ketika ditanya mengenai usul untuk melucutkan jawatan Sivakumar, berkata semua ADUN berhak mengemukakan apa saja usul dan terpulang kepada Speaker untuk tindakan seterusnya.

Exco Kanan Perak Pakatan Rakyat yang juga Pengerusi DAP negeri, Datuk Ngeh Koo Ham sebelum ini dilaporkan berkata ADUN pakatan Rakyat tidak akan memberi maklum balas terhadap usul tersebut kerana mendakwa notis yang dihantar Abdullah itu tidak sah disebabkan Setiausaha DUN Perak telah digantung tugas oleh Speaker bulan lalu.

1 ulasan:

Awanama berkata...

Wahai pejuang ketuanan melayu kata parang paku serpih, kata orang dia juga lebih.
Semasa PR melantik Sivakumar berbagai serangan dituduh kepada DS Nizar dan Ahli Majlis Mesyuaratnya melayunya bonekalah apa tidak lagi yang dituduh. Bila dia takpapun.
Mana juak-juak ketuanan melayu tak layak ka!...