25 Disember 2009

Felda Perbodohkan Peneroka Batu Tangga , Kedah

7 Muharram 1431H
Oleh : Zabidie Abas

Selepas pertemuan dengan AMK Zon Selatan, Pencatat bersama Sdr. Mazlan Aliman dan rakan lainnya terus ke Kubang Pasu. Perjalanan lebih 800 km agak meletihkan.

Lumrah dengan sikap pengurusan Felda. Menipu, menipu dan menipu. Kami kesana bagi mendengar rintihan peneroka Felda Bukit Tangga.

Peneroka ditawarkan oleh pengurusan Felda dengan tawaran RM3,000.00 seekar untuk pokok getah yang akan ditebang. Setiap peneroka mempunyai 10 ekar.

Terdapat kontraktor sanggup membeli pokok getah sehingga RM8,000.00 seekar tetapi Felda tidak membenar pokok getah dijual dengan harga tersebut.

Jika pengurusan Felda yang tebang dan jual, peneroka bakal menerima RM30,000.00. Jika peneroka yang lakukan sendiri akan dapat RM80,000.00.

Jumlah yang cukup untuk menampung kehidupan kelurga peneroka selama 2 tahun tanpa hasil.

Jika di Felda Bukit Tangga mempunyai 300 peneroka. Jelas RM50,000 x 300 = RM15 juta lesap ditangan pengurusan Felda.

Felda mengugut jika peneroka tebang dan jual sendiri pokok getah tersebut maka tindakan mahkamah mungkin diambil. Atau tidak mustahil mereka akan dihalau dari kawasan tersebut.

2 ulasan:

Awanama berkata...

Kalau dah penyamun tu penyamun jugalah.

Awanama berkata...

Kan bagus zaman penjajah Inggeris, Melayu terus dibodohkan. Nasib baik British bawa getah ke Malaya, boleh juga cari makan. Kalau tak mungkin tanam padi aje sampai sekarang.
Melayu sendiri yang bangunkan Felda pun dikira menipu? Rasanya kita kena tunggu LKS & Co uruskan getah orang2 Melayu ni baru orang Melayu untung lebih?