13 Februari 2010

23 CARA UNTUK MENDAPATKAN ISTANA DI DALAM SYURGA

28 Safar 1431H
Email : Sal Am

BERIMAN DENGAN ALLAH TAALA 1- الإيمان بالله تعالى :
وَعَنْ أَبي مُوسَى رَضِي اللَّه عنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ : إِنَّ للْمُؤْمِنِ في الْجَنَّةِ لَخَيْمةً مِنْ لُؤْلُؤةٍ وَاحِدةٍ مُجوَّفَةٍ طُولُهَا في السَّماءِ سِتُّونَ ميلاً للْمُؤْمِنِ فِيهَا أَهْلُونَ يَطُوفُ عَلَيْهِمُ المُؤْمِنُ فَلاَ يَرى بعْضُهُمْ بَعْضاً. متَّفقٌ علَيْهِ.

Dari Abu Musa ra Nabi saw bersabda:"Sesungguhnya bagi setiap mukmin itu sebuah khemah dalam syurga yang diperbuat dari sebiji mutiara yang berlubang tengahnya. Panjangnya ke langit enampuluh mil. Bagi sesaorang mu'min di dalamnya itu ada beberapa keluarga yang dikelilingi oleh orang mu'min yang lain, tetapi antara yang seorang dengan yang lainnya sedangkan tidak ada yang melihat antara mereka."(Muttafaq'alaih)

BERIMAN DENGAN ALLAH DAN MELAKUKAN AMALAN SOLEH 2- الإيمان بالله والعمل الصالح
Allah berfirman "Dan sekali-kali bukanlah harta dan bukan (pula) anak-anak kamu yang mendekatkan kamu kepada kami sedikitpun; tetapi orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal (saleh, mereka Itulah yang memperoleh balasan yang berlipat ganda disebabkan apa yang Telah mereka kerjakan; dan mereka aman sentosa di tempat-tempat yang Tinggi (dalam syurga)". Saba' 37

BERIMAN DENGAN ALLAH, RASULNYA DAN BERJIHAD 3- الإيمان بالله ورسوله والجهاد في سبيل الله

Allah berfirman "Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih? (yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu Mengetahui. Niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam jannah 'Adn. Itulah keberuntungan yang besar. Al-Saf ayat 10-12

BERIMAN DENGAN ALLAH DAN MEMBENARKAN RASULNYA. 4- الإيمان بالله وتصديق المرسلين

وَعَنْ ابى هريرة عَن النَّبِيِّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ:إنَّ أَهْلَ الْجنَّةِ لَيَتَرَاءُوْنَ أَهْلَ الْغُرَفِ مِنْ فَوْقِهِمْ كَمَا تَتَرَاءَوْنَ الكَوْكَبَ الدُّرَّيَّ الْغَابِرَ في الأُفُقِ مِنَ المشْرِقِ أَوِ المَغْربِ لتَفَاضُلِ ما بَيْنَهُمْ. قَالُوا:يَا رَسُولَ اللَّه،تلْكَ مَنَازلُ الأَنْبِيَاءِ لاَ يبْلُغُهَا غَيْرُهُمْ ؟ قَالَ: بلَى وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ رجَالٌ أَمَنُوا بِاللَّهِ وصَدَّقُوا المُرْسلِينَ. متفقٌ عليه .

Abu Said al-Khudri r.a.berkata Nabi s.a.w., sabdanya: Sesungguhnya ahli syurga itu niscayalah dapat melihat penghuni-penghuni bilik-bilik yang ada di atas mereka, sebagaimana engkau semua melihat bintang yang cemerlang cahayanya yang berlalu di cakrawala dari arah timur ke arah barat, karena adanya kelebihan keutamaan di antara mereka itu."Para sahabat bertanya: "Apakah itu kediaman para Nabi yang tidak dapat dicapai oleh orang yang selain mereka itu?" Beliau s.a.w. menjawab: "Benar,demi Zat yang jiwaku ada di dalam genggamannya,tetapi juga tempatnya orang-orang yang beriman kepada Allah serta membenarkan Rasul-rasul." (Muttafaq 'alaih)

BERTAQWA KEPADA ALLAH. 5- تقوى الله

Allah berfirman "Tetapi orang-orang yang bertakwa kepada Tuhannya mereka mendapat tempat-tempat yang tinggi, di atasnya dibangun pula tempat-tempat yang Tinggi yang di bawahnya mengalir sungai-sungai. Allah Telah berjanji dengan sebenar-benarnya. Allah tidak akan memungkiri janji-Nya". Surah Al-Zumar ayat 20

MEMINTA MATI SYAHID SECARA JUJUR 6- سؤال الشهادة بصدق :
عن سهل بن حنيف t أن النبي r قال: «من سأل الله الشهادة بصدق بلّغه الله منازل الشهداء،وإن مات على فراشه» أخرجه مسلم.

Sahal bin hunaif berkata:Nabi saw bersabda"Sesiapa yang meminta kepada Allah mati syahid dengan sebenar-benarnya nescaya allah akan mengurniakan kepadanya pahala mati syahid sekali pun dia mati di atas katilnya". H.R Imam Muslim.

2 ulasan:

Awanama berkata...

ramai tergila-gila istana UMNO, walaupun rasuah dan salahguna kuasa, tapi lupa akhirat

Rerama Ungu berkata...

nak copy ya