13 Februari 2010

Pesanan untuk muslimah

28 Safar 1431H
Email : mohd naim mohd zain

Pesanan IMAM GHAZALI kepada anak perempuannya pada hari perkahwinannya:

ANAKKU!

Engkau sekarang akan berpindah dari rumah tempat engkau dibesarkan. Dan akan berada di tempat tidur yang engkau tidak engkau kenal. Dan rakan hidup yang engkau tidak biasa dengannya. Itulah suamimu..

Jadikanlah dirimu ibarat seorang khadam kepadanya. Nescaya dia pula akan menjadi khadam kepadamu. Jangan engkau memaksa-maksa apabila engkau meminta sesuatu daripadanya. Itu akan membuatkan dia berasa benci kepadamu. Jangan pula engkau menjauhkan diri, nescaya dia akan melupakan engkau. Dan kalau dia pula menjauhkan diri secara marah kerana sesuatu sebab yang tertentu. Maka yang eloknya jauhkanlah dirimu daripadanya semasa marah.

Peliharalah hidung, telinga dan matanya…Janganlah membiarkan dia menghidu sesuatu daripadamu melainkan yang harum. Janganlah membiarkan dia mendengar melainkan perkataan yang baik. Dan janganlah membiarkan dia melihat sesuatu daripadamu melainkan yang cantik belaka.

3 ulasan:

Syafeeqah Saifuddin @ Fiefy berkata...

senangkah hendak dicari muslimat yang sebegini sekarang.

Luahan rasa berkata...

satu catatan yg amat baik untuk mengingati diri dan anak2 gadis.izinkan saya untuk copy keblog saya untuk tatapan anak2 gadis saya.t.kasih

Rerama Ungu berkata...

saya pun nak copy...izinkan ya