23 Jun 2010

Isu Lompat Parti, Pengundian Semula Adalah Cara Terbaik

9 Rejab 1431 H
oleh : ibnuirfadzil.blogspot.com

Isu yang hangat di Negeri ku ketika ini ialah isu lompat parti, dan saya rasa suka untuk mengulas perkara ini tanpa cenderung kepada mana-mana parti politik. Apabila seseorang itu melompat dari A ke B, pastinya terdapat sebelah pihak yang mendakwa sebagai khianat, dan sebelah pihak lagi akan bertepuk tangan.

Semalam, seorang sahabat saya bertanya tentang perkara ini, lalu saya menjawab mudah bahawa “cara yang terbaik ialah dengan pengundian semula”. Bermaksud, sekiranya terdapat calon di sesebuah tempat itu “melompat parti” tidak kira samada parti A ke B, atau B ke A, maka cara yang paling adil ialah dengan melakukan pengundian semula.

Ini adalah susulan daripada kepercayaan rakyat yang berada di bawah naungan calon tersebut, mencalonkannya atas dasar parti yang dipegangnya, bukan disebabkan dirinya secara peribadi. Namun, masih ada yang mempertikaikan, “apabila rakyat mengundi saya, bermakna mereka menyokong saya walaupun apa jua parti saya”.

Maka, jawapan sebegini boleh dijawab dengan “sila datangkan bukti rakyat sokong anda kerana diri anda, bukan disebabkan parti”. Maka, bukti yang paling sesuai ialah dengan mengadakan pengundian semula. “tanpa mengira arah lompat parti tersebut”.

Saya yakin, dengan membuat pengundian semula, ia akan meraikan banyak pihak, dan sistem demokrasi diamalkan dengan telus. Sekiranya tidak, rakyat seolah-olah ditipu dan dipermainkan. Bahkan lompat parti tanpa pengundian semula adalah di antara perbuatan zalim yang jelas menindas masyarakat yang mengundinya.

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar