27 Ogos 2010

resipi biskut

16 Ramadhan 1431 H
Oleh: newsfowarder

Biskut Dahlia
erniey@myresipi.com


Bahan-bahan
1 paun tepung jagung
1/2 paun tepung ubi
1 biji telur (Diasingkan)
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh esen vanila
1/2 paun mentega
Pewarna ikut citarasa masing2.
sedikit susu cair

Cara-cara
Pukul puteh telur sampai kembang
tepung jagung, tepung ubi & baking powder di ayak & di masukan ke dlm adunan.
Masukan mentega.
Masukan kuning telur & pewarna.
uli sehingga menjadi doh & masukan susu cair untuk melembut kan doh sedikit2.
bakar selama 20 minit atau sehingga masak. (160 darjah)

Biskut Kismis Sayang Disayang

erniey@myresipi.com

Bahan-bahan
700 g gula kastor
225 g mentega
225 g telur
700 g tepung kek
4 g serbuk kulit kayu manis
475 g kismis
5 g garam
3 g serbuk penaik

Cara-cara
pukul mentega bersama gula da garam sehingga kembang. masukan telur & pukul lagi.
masukan tepung kek, serbuk kulit kayu manis & serbuk penaik ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati
akhir sekali masukan kismis ke dalam aduan & gaul rata.
ambil kertas minyak & balut aduan td sedikit2 & masuk ke dalam peti sejuk lebih kurang 30min.
bakar suhu 170 darjah sehingga masak.
NOTA : kalau nk senang bungkus kecil2. bila bakar jarakkan sikit dr satu sama lain coz biskut ni kembang sedikit.

London Almond Chocolate Cookies

erniey@myresipi.com

Bahan-bahan
9 oz butter
3 oz gula
50 g badam kisar
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
450 g tepung gandum
2 oz minyak jagung
badam biji secukupnya
badam cincang sebagai HIASAN
chocolate masak secukupnya
mangkuk secukupnya

Cara-cara
Adun butter, guka dan telur sampai rata.
masukan badam kisar dan tepung sedikit-sedikit sampai lembut.
Badam biji di goreng sampai masak @ bakar dlm oven.
adun bulat2 & isi badam biji di tengah.
Bakar (160 darjah) selama 15-20min & sejukkan.
masak chocolate & minyak jagung secara double boiling
Masukan biskut yg telah di bakar ke dlm coklat & masukan ke dlm mangkuk
taburkan badam cincang di atas.
biarkan sekejap & simpan dlm bekas kedap udara.

biskut aiskrim

rohaya1710@myresipi.com

Bahan-bahan ( 140 keping )
260gm mentega
120gm gula ising
1/8 sk pewarna kuning telur
320gm tepung gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
20gm tepung kastard
1/2 sk serbuk penaik
50gm gajus - panggang dan kisar
hiasan - coklat masakan dan manik urai

Cara-cara
pukul mentega, gula ising dan pewarna kuning telur hingga kembang
masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kentang, tepung kastard dan serbuk penaik, gaul sebati hingga menjadi doh
rehatkan doh selama 15 minit, canai dan terap dgn acuan aiskrim dan bakar
sejukkan biskut, celupkan kedlm coklat masakan yg telah dicairkan dan hiaskan dgn manik urai.

♥Aiskrim Kurma™

kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( 4 orang )
2 cawan susu segar
50 g buah kurma tanpa biji (lebihkan jika suka)
2 cawan coffee-mate
2 sb gula halus (lebihkan jika suka manis)

Cara-cara
Kisar susu segar bersama kurma.Campurkan coffee-mate bersama campuran susu dan gula ke dalam mixer dan putar hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam mangkuk dan simpan di dalam freezer hingga adunan beku.
Keluarkan adunan aiskrim semula dan putar lagi hingga sebati.Tuangkan adunan aiskrim ke dalam mangkuk dan tutup dan simpan semula di dalam freezer untuk dibekukan sebelum boleh disaji

Biskut Samperit Pandan / Pandan Green Lace Cookies

citarasawan@myresipi.com

Bahan-bahan ( 100 biji )
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal

Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.

Cara-cara
Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam.
Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki.

Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.

Chocolate Cupcake

AzimahLiyana@myresipi.com

Bahan-bahan ( Dalam 16 cupcake )
BAHAN A
50g serbuk koko
240ml air panas

BAHAN B
175g tepung
2 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam

BAHAN C
113g butter (unsalted)
200g gula
2 biji telur
2 sudu teh vanilla essence

FROSTING
120g coklat masakan (unsweetened)
150g butter (unsalted)
160g gula aising
1½ sudu teh vanilla essence

Cara-cara
Dalam mangkuk kecil, masukkan Bahan A dan kacau sehingga rata. Biarkan sejuk.
Dalam mangkuk lain, masukkan Bahan B dan kacau.
Menggunakan electric mixer, masukkan butter dan gula. Putar sehingga kembang dan berkrim.

Masukkan telur, satu per satu dan putar lagi sampai jadi bater yang licin. Masukkan pula vanilla essence.
Tambah Bahan B (tepung) ke dalam Bahan C (butter) dan putar. Kemudian masukkan Bahan A (koko) dan kacau.

Isikan cawan kertas dengan bater sehingga 2/3 penuh. Bakar dalam oven 190 Celcius selama 16-20 minit.
Untuk frosting, cairkan coklat masakan guna kaedah double boiling. Biarkan sejuk.
Dalam electric mixer, putar butter dan gula sehingga kembang dan berkrim. Masukkan vanilla essence.

Masukkan coklat masakan yang dicairkan tadi dan putar sampai frosting jadi licin dan berkilat.
Sapukan frosting ke atas cupcake yang dah dibakar guna piping bag (spatula pun boleh) dan wallah! Boleh dimakan. (:

Baked Donut

AzimahLiyana@myresipi.com

Donut yang dibakar dalam oven, bukan digoreng. Yis pun tak guna! Tapi masih rasa sedap macam biasa. So, sesaper yang tengah nak cepat tu, boleh lah buat donut ni. Topping boleh buat ikut suka, saya buat topping Hershey's Milk Chocolate then tabur sprinkles. Yummy! :D

Bahan-bahan ( Dalam 10-15 biji, ikut saiz )
½ cawan gula kastor
2 sudu teh vanilla essence
½ cawan susu
50g butter (dicairkan)
2 cawan tepung (diayak)
2 sudu teh baking powder
1½ cawan gula aising
1 biji telur
Sprinkles warna-warni

Cara-cara
Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk.
Masukkan gula kastor, vanilla essence dan butter. Kacau rata sehingga berkrim.
Masukkan susu dan kacau lagi.
Tambah baking powder kemudian kacau.
Masukkan tepung dan kacau lagi. Bila kacau part ni, guna whisk aje. Tapi bila dah start nak jadi doh, guna spoon.

Tutup mangkuk yang ada doh tadi dengan cling film dan masukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit supaya jadi keras sikit.
Lepas dikeluarkan, tabur sedikit tepung ke atas pencanai (juga tangan supaya tak melekat) dan canai sehingga doh jadi bola yang bulat dan kemas.

Canai atau tolak doh dengan tangan sampai jadi setebal 1 - 2 cm. Kemudian, potong doh guna acuan donut atau kalau tak ada, guna je benda lain. Contoh: Bulatan besar guna cawan, yang kecik guna penutup botol, etc.
Susun di loyang dan bakar sehingga masak.

Untuk topping, masukkan gula aising dan sedikit vanilla essence ke dalam mangkuk. Tambah sedikit air panas. Jangan sampai cair atau pekat sangat. Kalau terlalu cair, tambah lagi gula aising. Kalau pekat sangat, tambah lagi air. Kemudian kacau sehingga jadi aising. Celup donut yang dah dibakar dalam aising dan tabur sprinkles.
Kalau nak chocolate topping, cairkan chocolate guna kaedah double boiling, kemudian tambah 2 - 3 sudu air panas/susu. Celupkan donut yang dah dibakar dan tabur sprinkles ke atasnya! :)

Biskut Jejari Kelapa / Coco Fingers

citarasawan@myresipi.com

Bahan-bahan ( 100 biji )
Bahan-bahan
230gm mentega
200gm tepung ubi
100gm tepung jagung
100gm tepung gandum
80gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 tsp esen vanila
50gm kelapa kering - di kisar halus
3-4 Tbsp santan KARA
Hiasan : Coklat masakan hitam dan putih - dicairkan

Cara-cara
Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening.

Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.
Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.
Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.

Jika adunan menjadi keras, tambahkan sedikit mentega dan uli semula.

Biskut ini mesti di terap dengan segera kerana dohnya mudah mengeras selepas sejam atau lebih. Terap lebih tebal kerana teksturnya agak lembut.

Tiada ulasan: