29 Oktober 2010

WIFI DI PERKAMPUNGAN GUA MUSANG, ORANG JELEBU JANGAN BERSEDIH

20 Zulkaedah 1431 H
Oleh : WFAUZDIN NS

TIDAK semena-mena atau `tanpa dirancang' maka perkampungan di Gua Musang mencipta rekod `kampung WIFI' pertama di Malaysia. `Kebetulan' projek tersebut dijalankan di Gua Musang sewaktu Pilihanraya Kecil Dun Galas akan berlangsung.

Sebelum ini `kebetulan' juga berlaku di Bagan Pinang apabila kem tentera dijanjikan dengan kemudahan WIFI, kolam renang dan Padang Futsal sewaktu PRK Dun Bagan Pinang.

Setiap kali berlakunya PRK, ada sahaja `projek kebetulan' dan kesemuanya diakui dan dipercayai oleh SPR dan SPRM sebagai `kebetulan'. Jika bukan `kebetulan', sudah tentu ianya merupakan rasuah politik dan ianya menyalahi peraturan dan undang-undang pilihanraya. Tetapi kerana `kebetulan' makan dibolehkan.

Saya tidak tahu samada di Bagan Pinang kem tentera di situ sudah menikmati kemudahan WIFI, kolam renang dan Padang Futsal atau belum. Tetapi, apa yang pasti `projek' pertama selepas Tan Sri Isa Samad menang di Dun Bagan Pinang adalah `projek' Tan Sri Isa sendiri iaitu beliau berkahwin baru setelah kematian isterinya. Saya difahamkan oleh rakan tentera di sana, satu apa pun tidak berjalan sebagaimana yang dijanjikan.

Saya anak Jelebu, MP Jelebu adalah DSU Dr Rais Yatim yang menjadi Menteri yang menjaga hal ehwal komunikasi. Di kampung saya, usahkan kemudahan WIFI, rangkaian 3G pun tiada.

Lojiknya, tentulah kawasan Jelebu terlebih dahulu mendapat kemudahan WIFI tersebut memandangkan MP Jelebu adalah Menteri Penerangan, komunikasi dan Kebudayaan.

Lagi pun, Jelebu dirasakan lebih baik pembangunannya sedikit dari Gua Musang, cuma bas sahaja yang bermasalah di Jelebu. Namun demikian orang Jelebu jangan kecewa, mungkin jika ada Wakil Rakyat di tempat kita mati nanti adalah WIFI tu tiba secara `kebetulan'.

Gua Musang terdapat ramai masyarakat Orang Asli dan di dalam PRK Dun Galas ini masyarakat Orang Asli akan diberi keistimewaan. Bayangkan orang-orang Asli ini akan menggunakan kemudahan WIFI di rumah mereka.

Saya tidak tahu samada majoriti rumah di Gua Musang sudah memiliki komputer atau tidak. Tetapi, WIFI tetap diberikan cuma bila projek ini akan bermula, Wallahu Aklam. Mungkin esok, lusa, tulat, tahun depan atau selepas `kiamat'.

6 ulasan:

Awanama berkata...

Satu komentar terbaik tahun ini.. dan ia sememang benar dan itulah budaya BN. -imam

Awanama berkata...

CANTEEK!

Awanama berkata...

salam..projek kampung wifi ni projek tipu..dlm 2 minggu lepas system ini telah diteast di cyberjaya dan menemui kegagalan..ds raus yatim tahu pasal hal kegagalan ini, tetapi beliau berkeras mahu membawanya ke gua musang..tunggu dan lihat lah..projek ini hanyalah pengumuman sahaja..tiada apa2 lepas itu..

Awanama berkata...

x abis2 kena tipu, alhai umno>bn, apakabar jambatan m.urai, jambatan kandek>biak, peti surat bt.mengkebang??? dah blh guna dah ko? ko janji PELAWOK?????????????????

Awanama berkata...

KAHKAHKAHWARGHWARGH......KHEHEHEHE...OPS....AKU TERGELAK LA PLAK..EH...KEBETULAN JE GELAK NI...SORI LA..

Awanama berkata...

Yeay yeay... dapat WIFI!!! Akan bertambah bahagialah kehidupan masyarakat Gua Musang.