23 Februari 2012

PM Itali Miliki 16 Rumah & Pendapatan Sehingga Euro 1 Juta

1 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

ROM: Perdana Menteri Itali, Mario Monti memperolehi pendapatan sehingga Euro 1.01 juta setahun atau AS$1.34 juta di samping memiliki 16 buah rumah.

Jumlah aset dan pendapatan beliau terkandung di dalam borang deklarasi harta dan diterbitkan secara dalam talian sebagai sebahagian daripada polisi ketelusan kerajaan baru di bawah pimpinannya.

Monti, bekas seorang profesor ekonomi, juga mengisytiharkan memiliki bond dan dana pelaburan berjumlah Euro 11 juta.

Pengisytiharan aset yang dibuat secara terbuka oleh kabinet pimpinan Monti ini mendapat perhatian ramai sehingga laman web kerajaan yang menyiarkannya terpaksa ditutup kerana trafik yang terlalu tinggi.

Turut mencuri perhatian ialah deklarasi aset oleh Menteri Luar, Giulio Terzi yang mengisytiharkan memiliki motosikal Harley Davidson manakala Menteri Hal Ehwal Parlimen pula memiliki dua buah 'pondok batu' di kaki pergunungan Alps.

Monti mengantikan pemimpin kontroversi, Silvio Berlusconi yang berhadapan dengan skandal seks, sebagai perdana menteri pada November tahun lalu.

Berlusconi juga adalah pemilik kelab bolasepak terkemuka dunia AC Milan.

Sementara itu, Menteri Undang-Undang, Paola Severino, yang juga merupakan seorang peguam terkenal sebelum dilantik sebagai anggota jemaah menteri merupakan penerima pendapatan tertinggi iaitu Euro 7 juta pada tahun 2010 sementara Menteri Pembangunan Ekonomi, Corrado Passera memperolehi pendapatan sehingga Euro 3.5 juta setahun.

Passera sebelum ini adalah pengerusi Bank Intesa Sanpaolo, iaitu salah sebuah bank terbesar di Itali.

Kata Menteri Undang-undang Severino, mereka yang memperolehi pendapatan secara sah dan melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai tidak harus dipandang serong malah mereka patut dihormati kerana menjadi warga yang bertanggungjawab.

Menteri yang menerima pendapatan paling rendah ialah Menteri Perhubungan Antarabangsa, Andrea Riccardi yang mengisytiharkan pendapatan sebanyak Euro 120,309 sahaja pada tahun lalu.

mstar/-

1 ulasan:

Awanama berkata...

ada menteri 1malaysia lg kaya,sampai kn lembu die pun tggl dlm kondo,