04 Mac 2013

Ketika di Johor, Tian Chua didakwa hina tentera di Puchong

21 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Anggota Parlimen Batu, Tian Chua (gambar) menyifatkan tuduhan beliau telah menghina anggota keselamatan dengan istilah "Komando Mati Katak" di satu ceramah di Puchong satu penipuan yang nyata.

Ini kerana, semalam beliau tidak berada di Puchong dan tidak pernah memberi ucapan menghina pengorbanan pasukan keselamatan.

"Sebenarnya saya berada di Johor dan dalam semua ucapan saya, saya menyatakan keyakinan dan sokongan saya terhadap pasukan keselamatan dan anggota-anggotanya," kata Tian Chua kepada Harakahdaily.

Tragedi Lahad Datu kini dimanipulasi oleh cybertrooper Umno untuk menjana kebencian terhadap pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat termasuk Tian Chua.

Sebelum ini datuk Seri Anwar dikaitkan dengan peristiwa ini sehingga menjadi lawak paling popular di kalangan pengguna sosial media.

Semalam beberapa blog pro-BN telah menyiarkan berita palsu bahawa Tian Chua telah menghina pembunuhan anggota keselamatan kita dengan istilah "Komando Mati Katak" di satu ceramah di Puchong.

"Ini adalah cerita yang dipalsukan dan tidak benar sama sekali," katanya.

"Blog pro-BN seperti Mymassa, Talk With Hand, Aloqlaloq dan Papagomo sengaja melemparkan fitnah terhadap saya," katanya.

Selain dari siaran berita palsu mereka juga mendesak pembaca terutamanya anggota polis dan askar untuk menghantar sms maki-hamum serta panggilan bantahan kepada beliau.
"Saya akan mengambil tindakan termasuk tindakan undang-undang terhadap mereka-mereka yang rekakan fitnah dan berniat untuk mengancam saya," kata beliau.

Beliau merayu rakyat Malaysia supaya jangan percaya kepada propaganda niat jahat ini.

Kini rakyat, katanya, harus bersatu dan menyatakan setiakawan kepada anggota keselamatan bukan memainkan taktik politik murahan untuk memburukkan parti lawan.

HARAKAHDAILY/-

Tiada ulasan: