10 September 2009

PAS tidak akan bersama Umno pertahankan perkauman

KUALA LUMPUR, 8 Sept: PAS menyifatkan, perlawaan Umno bertalu-talu kepada PAS agar bekerjasama dengan parti yang kini terjebak dengan isu perkauman sebagai satu tindakan tersepit.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub berkata, Umno kini terlalu tertekan dengan isu perkauman ini dan sangat memerlukan PAS untuk mengesahkan tindakan mereka.

Jika PAS tidak menyokong tindakan Umno maka masyarakat akan menganggap tindakan Umno sebagai berdasarkan perkauman dan bukannya berasaskan Islam.

Salahudin mengulas ucapan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak di Manek Urai semalam.

Dalam ucapan itu sekali lagi pemimpin Umno mempelawa PAS berunding dengan mereka demi kepentingan ummah dan Islam tetapi menegaskan "tidak rela Umno dihina".

Ini adalah huluran tangan yang kesekian kalinya oleh pemimpin Umno agar PAS bersama-sama dengan mereka sejak pilihan raya umum 2008 lalu.

Bagi Salahudin, Umno hanya akan menghulurkan tangan ketika mereka tersepit tetapi selepas selesai masalah mereka, PAS akan ditendang sebagaimana yang dialami oleh PAS sebelum ini.

"Ketika negara hadapi isu perkauman 1969, PAS diajak bersatu demi Melayu dan Islam. Tetapi apa berlaku selepas Umno kuat kembali?" soal Salahudin.

Bagi beliau, Umno tersepit sekali lagi kini. Selepas kalah teruk dalam pilihan raya 2008, Umno menjadikan isu perkauman sebagai pendekatan untuk mengikat sokongan orang Melayu kepada mereka. Kononnya bangsa Melayu tertekan kini.

"Yang tertekan bukan bangsa Melayu tetapi Umno," kata beliau.

Apabila aktivis-aktivis Umno di Seksyen 23, Shah Alam memainkan isu perkauman dan agama sempit sehingga sanggup membawa kepala lembu yang masih berdarah ke Pejabat SUK Selangor, Umno sekali lagi tersepit.

"Mereka ingat PAS akan menyokong mereka atas dasar mereka memperjuangkan Islam dan Melayu dan melawan agama Hindu.

"PAS berpendirian tidak menyokong mereka kerana Islam tidak mengajar begitu. Hampir kesemua pemimpin PAS mengambil pendekatan yang diajar Al Quran iaitu jangan kamu menghina tuhan-tuhan mereka kerana dibimbangi mereka juga akan menghina Allah," kata Salahudin.

Kini, katanya Umno tersepit dan mengharapkan PAS bersama-sama mereka.

"Umno kini telah menjadikan perkauman sebagai makanan ruji mereka. Kita tidak akan bersama dengan mereka," kata Salahudin.

HarakahDaily.Net/-

3 ulasan:

King-Fx berkata...

Jgn jadi bebal.. Jadi PAS pertahankan sekular DAP? Rojak PKR? kenapa susah sgt nak duduk bincang tanpa syarat. Lepas bincang kalau tak suka angkat kakilah..

zen_P-69 berkata...

WAHAI MoneyMatters@Nizam, NAK BINCANG APA LAGI..? ITULAH SEJARAHNYA.. MEMANG BETULLAH TUN M KATA, "MELAYU MUDAH LUPA" TAPI INGAT, APA YG DIMAKSUDKAN OLEH TUN M ITU IALAH MELAYU ITU ADALAH MELAYU UMNO (UMum-NO). YANG PASTI IANYA BUKAN MELAYU ISLAM (PAS).

ismel berkata...

bekerjasama dgn ameno?sebenarnya anda tertipu kalau terus berkira2 mcm tu.Anda sebenarnya melepaskan sekor ANJING yg sedang tersepit decelahan jerat yg dipasangnya sendiri.Biarkanlah dia menyalak diMedia2 tuanya.PAS Xkan terjerat olehnya lagi.PERGI MAMPUS UMNO.