13 Januari 2012

Adnan diminta atasi masalah bekalan air UMP Pekan

19 Safar 1433H. [MOD] -

PEKAN, 13 Jan: Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob diminta campur tangan agar kemelut dan permasalahan bekalan air di Universiti Malaysia Pahang (UMP) Kampus Pekan dapat diselesaikan dengan segera.

Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar UMP, Muhamad Fazli Abdul Halim membuat gesaan itu sekiranya pihak Jabatan Bekalan Air (JBA) Pahang gagal mengatasi permasalahan tersebut.

Menurutnya, maklum balas yang diterima daripada pihak JBA Pahang rentetan isu krisis ganguan air antara lain menyatakan bahawa masalah bekalan air yang tidak stabil itu akan berpanjangan sehinggalah suatu sistem bekalan air yang sempurna disiapkan untuk kampus berkenaan.

Katanya, pihak JBA juga menyatakan bagi mengatasi masalah tekanan air rendah adalah dengan menyalurkan bekalan air secara terus ke kampus dari Loji Air Peramu dan menjangkakan kerja-kerja pemasangan paip itu siap akhir tahun 2012.

Justeru, katanya berdasarkan maklum balas yang diterima itu krisis gangguan air akan berterusan dalam satu tempoh jangka masa yang panjang.

“Pihak kami mendesak dan menggesa agar projek pembinaan bekalan air secara terus dari Loji Air Peramu ke Kampus UMP Pekan tersebut dipercepatkan bagi menyelesaikan kemelut yang dialami,” katanya.

Menurutnya, usaha yang dijalankan oleh pihak pengurusan universiti dalam menangani krisis itu sewajarnya diberikan pujian seperti menggunakan khidmat lori tangki air bagi penghantaran air ke kampus sebagai satu langkah sementara dalam meredakan permasalahan itu.

Namun, kata beliau sewajarnya hal tersebut dimainkan secara serius oleh pihak JBA Pahang yang berfungsi dan dipertanggungjawabkan dalam menyediakan kemudahan dan perkhidmatan tersebut.

“Pihak kami bimbang krisis ini akan bertambah serius apabila beberapa bangunan baru seperti perpustakaan, pusat aktiviti pelajar dan bangunan Fakulti Pembuatan yang dijangka beroperasi secara penuh pada awal semesta hadapan yang secara umumnya akan menyebabkan tekanan air menjadi lebih rendah,” ujarnya.

Menurutnya lagi, melihat kepada keadaan semasa yang mana kebanyakan kelewatan projek berlaku dalam proses pembangunan kampus Pekan, pihaknya kurang berkeyakinan projek tersebut akan disiapkan dalam tempoh jangka masa yang ditetapkan.

Oleh hal sedemikian, ujarnya pelbagai pihak yang akan terjejas akibat permasalahan tersebut seperti mahasiswa, pensyarah, pengusaha kafeteria dan pengurusan universiti sendiri.

Katanya, krisis gangguan air itu bukan hanya menjejaskan warga UMP Pekan tetapi turut menjejaskan masyarakat sekitar kampus.

Untuk makluman, ujarnya UMP Pekan serta masyarakat sekitar berkongsi sumber air yang sama iaitu sumber air daripada Loji Air Kuala Pahang.

Tambahnya, apabila terdapat banyak aduan yang diterima akibat gangguan air di UMP, maka air akan disalurkan lebih ke UMP yang dalam masa yang sama masyarakat sekitar pula akan mengalami gangguan, begitulah yang berlaku seterusnya.

“Oleh hal sedemikian pihak kami menuntut pihak yang bertanggungjawab dalam menangani krisis ini mengambil tindakan yang sewajarnya agar kemelut ini akan dapat diselesaikan dengan segera.

“Pihak kami mengharapkan pihak JBAPahang bersedia menjawab permasalahan ini secara terbuka agar segala keraguan dapat diatasi dengan segera,” ujarnya.

harakahdaily/-

Tiada ulasan: