30 Januari 2012

PAS Sarawak Tidak Pernah Putus Asa Untuk Mencapai Kejayaan

6 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Merujuk Kepada kenyataan akhbar pembantu menteri belia Abdul Karim Rahman Hamzah dan timbalan speaker parlimen Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, kami mengucapkan terima kasih di atas perhatian dan kenyataan anda terhadap PAS Sarawak dengan mengatakan “Lihatlah diri anda di cermin,PAS diberitahu” dalam Borneo Post.

Walaupun mereka memberi pandangan negatif terhadap PAS Sarawak namun secara tidak langsung mereka mengaku PAS Sarawak ada kekuatan dan pengaruh terhadap penduduk di Sarawak.

Kita ingin mengulas sedikit tentang perkara yang disentuh oleh kedua pemimpin BN (Barisan Nasional) ini yang mengatakan PAS hanya memecahbelahkan umat islam di Sarawak dan kurang pengalaman dalam mentadbir negara. Atas dasar itu, kita tidak boleh bergantung kepada mereka untuk menjaga kebajikan rakyat.

Kenyataan kedua-dua pemimpin BN tersebut kurang tepat dan ini menunjukkan yang mereka takut akan kedudukan mereka terancam dengan kedatangan PAS di Sarawak. Kenyataan mereka ini hanya sesuai digunakan dalam tahun 50an dan 30 tahun yang lalu, sebab masa itu rakyat tidak mendapat maklumat tambahan selain dari media kerajaan yang dikawal sepenuhnya oleh parti pemerintah sehingga ke hari ini.

Sekarang orang ramai sudah boleh mendapat maklumat tambahan melalui internet dan juga lain-lain media massa yang bebas dari cengkaman parti pemerintah.

Kita ingin bertanya pada mereka yang selalu mengeluarkan alasan yang sama untuk menyingkirkan PAS bertapak di Sarawak. Apakah sebelum kedatangan PAS, umat Islam di Sarawak bersatu padu dan tidak berpecah belah? Adakah selama BN memerintah Sarawak, rakyat Sarawak hidup dalam keselesaan dan tidak memerlukan subsidi kerajaan?

Kalau pemimpin PBB/BN tidak mahu ada perpecahan umat Islam di Sarawak, kita sarankan mereka sama-sama menyertai PAS agar tidak ada lagi perpecahan berlaku dikalangan umat islam di Sarawak.

Mengenai masalah kurang pengalaman dalam pentabiran, kita mengaku memang PAS dan Pakatan tidak memiliki pengalaman dalam merampas hak rakyat, menipu rakyat dan beri rasuah kepada rakyat dengan janji-janji kosong pembangunan.

Kalau difikirkan semua ini, pemimpin BN tidak akan mampu memberi segala kemudahan tanpa adanya kerjasama dengan pengawai dan petugas yang bekerja dengan kerajaan.

Mereka inilah yang sebenarnya yang bekerja keras untuk membangunkan Negara bukannya pemimpin BN. Pemimpin BN hanya pandai bercakap dan mengarah saja bukannya pandai mentadbir negara tanpa mereka ini.

Kita tidak perlu mengatakan negeri yang diperintah oleh PAS mundur dan tidak ada pembangunan, lihatlah sendiri di Sarawak yang kaya dengan sumber hasil tetapi Sarawak adalah antara negeri yang termiskin di Malaysia.

Banyak kemudahan asas untuk penduduk luar Bandar belum lagi dilaksanakan sepenuhnya walaupun sudah berpuluh-puluh tahun BN memerintah Sarawak.
Banyak isu-isu rakyat seperti penduduk asal yang tidak memiliki surat beranak dan juga tidak memiliki kad pengenalan atau Mykad masih belum dapat diatasi sehingga ke hari ini.

Mengenai kenyataan pemimpin BN yang mengatakan Kelantan dan Kedah mundur dan tidak ada pembangunan dibawah pemerintahan PAS, jawaban ada diatas tidak perlu dihurai panjang lebar sebab mereka yang mempunyai maklumat pasti akan dapat jawabannya.

Semua perkara diatas adalah sebahagian daripada masalah rakyat yang patut diberi perhatian oleh pihak parti yang memerintah bukannya sibuk menghalang aktiviti parti Pakatan dari terus menyuarakan masalah rakyat.

Sepatutnya kerajaan parti yang memerintah berterima kasih atas usaha pakatan menyuarakan masalah rakyat agar rakyat di Sarawak dapat menikmati kehidupan yang baik dan kita akan sama-sama memajukan Sarawak sehingga mencapai kemajuan yang boleh dibanggakan.

Sikap sesetengah pemimpin BN yang tidak mahu ditegur dan mendengar masalah rakyat akhirnya akan menjadikan rakyat terus terpinggir dari arus pembangunan dan rakyat akan terus hidup dalam kemiskinan.

Kita yakin apabila Pakatan mengambil alih kuasa dari kerajaan yang memerintah sekarang, perkara utama yang akan diberi perhatian adalah, memberi kemudahan asas dan infrastruktur kepada semua penduduk di pedalaman agar mereka boleh menjual hasil mereka dan dapat menikmati kehidupan yang lebih selesa.

Disebabkan Sarawak menghadapi masalah jalan penghubungan yang teruk, maka perkara inilah yang patut beri perhatian. Kita yakin apabila rakyat dapat melihat sendiri usaha yang dijalankan oleh Pakatan tidak mustahil rakyat akan beralih kepada Pakatan disebabkan BN gagal menjalankan amanah serta melaksanakan tugas mereka sebagai wakil rakyat setelah diberi peluang memerintah lebih dari 50 tahun.

Kita mesti ada impian untuk mencapai sesuatu perkara maka segala impian rakyat ini akan menjadi kenyataan sekiranya rakyat mendapat maklumat yang tepat mengenai usaha dan perancangan yang dilakukan oleh PAS dan Pakatan.

PAS dan Pakatan rakyat berjuang untuk rakyat bukan untuk kepentingan peribadi seperti apa yang berlaku sekarang dimana orang kaya bertambah kaya, orang miskin semakin susah dan menderita.

Kita berjuang untuk semua tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik, apabila kita mengambil alih kuasa nanti, kita akan mengambil semula hak-hak rakyat yang dirampas dan mereka yang bersalah akan menerima hukuman setimpal dengan kesalahan mereka.

Sepatutnya merekalah yang melihat diri mereka di cermin, sebab selama ini mereka memandang rendah keupayaan PAS memerintah, sedangkan mereka yang diberi peluang memerintah Sarawak hampir 50 tahun pun masih belum lagi nampak Sarawak akan keluar dari taraf negeri termiskin dalam Malaysia.

Jadi fikir-fikirlah sebelum mengata orang lain. Lihatlah diri sendiri dulu dalam cermin sebelum menyuruh orang lain membuat demikian.

Jofri Jaraiee

PAS Miri, Sarawak

Tiada ulasan: