05 Disember 2012

Emir Kuwait letak jawatan Kabinet

21 Muharram 1433H. [MOD] -

Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah
Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah
 
KUWAIT CITY - Emir Kuwait, Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah, menganggap peletakan jawatannya dalam Kabinet sebagai proses rutin selepas pilihan raya.

Media tempatan melaporkan, Perdana Menteri Shaikh Jaber Mubarak Al Sabah dan menteri lain masih berada dalam pentadbiran hingga Kabinet baru dibentuk.

Beliau mengemukakan peletakan jawatan selepas menyaksikan pilihan raya negara itu diboikot pembangkang dan kehadiran pengundi rendah.

Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Kebangsaan, Ahmad Al Ajeel, mengumumkan pengundi adalah 39.7 peratus tetapi pembangkang mengatakan peratusan pengundian itu hanya 26.7 peratus.

Sheikh Sabah Al Ahmad akan mengadakan rundingan dengan pegawai kanan dan bekas speaker Parlimen sebelum pembentukan Kabinet baru.

Kerajaan perlu dibentuk dalam tempoh 14 hari sebelum Parlimen melakukan sesi sulung perbahasan.

Pertikaian berlaku apabila ramai pihak menentang pelantikan Shaikh Jaber sebagai perdana menteri kerana beliau mengamalkan rasuah selepas peletakan jawatan bekas perdana menteri Shaikh Nasser Mohammad Al Ahmad Al Sabah pada November tahun lalu.

Pada pilihan raya itu, calon dari minoriti Syiah mendahului dengan memenangi 17 kerusi daripada 50 keanggotaan Kabinet. - AFP

Tiada ulasan: