07 Mei 2013

Bersaranya Tok Guru Nik Aziz menyentap hati manusia

26 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Bersaranya Tok Guru Nik Aziz amat menyentap hati-hati manusia yang mempunyai iman. Hujan sejak pagi renyai umpama menangis. Terima kasih Tok Guru Nik Abdul Aziz. Perjuangan mu menjadi benchmark bidang ilmu dan ketamadunan Islam.

1. Fakta, TGNA adalah insan pertama sebagai pemimpin yang mengadakan urustadbir kewangan Islamik.


2. Fakta, pemimpin pertama bebas segala aktiviti salah laku dan urustadbir paling walaupun dana disekat.3. Fakta, pemimpin yang pertama tidak duduk di rumah Menteri Besar sebaliknya tinggal di rumah sendiri yang tiangnya bersambung dengan Masjid Nikmatilah Pulau Melaka.4. Sanggup tidak ambil elaun gaji untuk bayar hutang rakyat Kelantan yang dibuat oleh pemimpin parti ‘Timbang Kilo’.5. Dialah ulama, pemimpin, murrabi, guru, pentadbir, pemikir mantik paling halus dalam dunia, sahabat dan pendoa di tengah malam di kala bumi Malaysia panas dengan maksiat dan rejaman fitnah media. Halalkan ilmu yang pernah saya dengar, terima sama ada sengaja atau tidak sengaja.4. Sifat daya juang anak Kelantan terdidik dengan ilmu dan tawaduknya.5. Sepanjang memimpin Kelantan kami tidak pernah kebulur tapi ilmu dan semangat beliau menyebabkan anak cukup unik dan pandai berniaga.6. Sistem pentadbiran kerajaan Kelantan patut dicontohi.7. Sistem wang sunnah pertama di dunia dengan Kelantan Trade Gold dengan wujudnya dinar dan dirham.8. Wibawa yang sentiasa mendapat rating tinggi dalam urus kewangan. Boleh rujuk Audit Negara (tidak pernah disiarkan).9. Satu-satunya pemimpin paling banyak keluarkan buku dan mutiara kata antara yang terbaik dalam dunia. Seni mantik, timbang tara lengkap semua ijtihad kesufian Islam dengan kiasan penuh moral yang bertauhid Allah Taala.Kami merindui perjuangan ulama ini yang disayangi dan disegani semua pihak. Bintang ini tiada tolok gantinya. Semoga Allah swt merahmati beliau dan sentiasa dalam rahmat kasih sayang-Nya. Dialah Tok Guru kami.


harakahdaily/-

2 ulasan:

Awanama berkata...

Perjalanan hidup untuk bekalan dan kejayaan di akhirat. Berjaya di dunia berpandukan ilmu agama sebagai rujukan akal dan fikiran. Kerisauan manusia utk menghadapi alam selepas kematian kalau manusia sedar. Orang beragama akan bertenang dalam situasi sukar dan sulit.

Abu Bakar berkata...

Diharapkan kepimpinan Tuan Guru akan diteruskan oleh mereka yg diberi amanah oleh rakyat, jangan ada timbul keinginan untuk mengejar dunia, jawatan sehingga mengabaikan kepimpinan lslam yang dimulakan oleh TGNA, hati-hati saf kepimpinan PAS, anda YB YB semua belum teruji sepenuhnya dengan tarikan duniawi.