30 Julai 2009

Virus H1N1 semakin serius, korban ke 4 hari ini.

Wabak selsema babi atau influenza A (H1N1) nampaknya semakin serius dengan seorang lagi wanita berusia 20 tahun merupakan mangsa keempat yang meninggal dunia pagi semalam di Hospital Melaka, kata ketua pengarah kesihatan. Menurutnya kes tempatan itu dimasukkan ke hospital Ahad lalu, 10 hari selepas dijangkiti virus tersebut.


Bercakap di Putrajaya hari ini, Dr Mohd Ismail menambah wanita itu mengalami masalah kegemukan dan mati akibat radang paru-paru atau pneumonia.

Semalam, seorang lelaki rakyat tempatan berusia 42 tahun mati akibat wabak itu setelah disahkan menghidap selesema A (H1N1) Khamis lalu.

Si mati yang mengalami pelbagai komplikasi meninggal dunia pada 27 Julai jam 4.40 petang akibat pneumonia yang serius dengan kegagalan beberapa organ setelah 10 hari mendapat rawatan.

Korban kedua wabak itu di negara ini, lelaki 46 tahun yang meninggal dunia di hospital swasta di Subang Jaya, 12.35 tengahari Ahad.

Lelaki tersebut dilaporkan mati akibat "pneumonia teruk dengan kegagalan pernafasan bersama kejutan septisemia dan kegagalan buah pinggang akut" selepas tujuh hari di unit rawatan rapi di hospital swasta di Subang Jaya.

Rakyat tempatan itu yang bekerja di Belgium pulang pada 4 Julai lalu mula mengalami demam serta batuk selepas bercuti bersama keluarga di Langkawi pada 13 Julai.

Pada 23 Julai lalu, seorang pelajar Indonesia berusia 30 tahun yang menuntut di Pusat Antarabangsa Pendidikan Kewangan Islam (INCEIF) di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur menjadi korban pertama berkaitan wabak selesema A (H1N1).

1 ulasan:

Awanama berkata...

Dengan tindakan banyak IPTA yang suruh pelajar-pelajar balik, besar kemungkinan wabak akan menular ke lebih banyak kawasan. Kuarantin sepatutnya bukan bermakna tutup premis, tetapi sepatutnya menjadi pusat penempatan populasi mereka yang disyaki mempunyai 'contact' dengan pesakit. Nampak gaya kementerian kesihatan mungkin akan dapat menteri baru.