20 Februari 2012

Keladi Bumbu Pedas

27 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Bahan-bahan:

10 batang keladi - dipotong panjang

Dikisar halus:

100 gm udang kering
3cm belacan
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia

2 batang serai
10 tangkai cili kering
3 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kunyit - dibelah empat
4 helai daun kunyit - dihiris
6 helai daun bebuas - dikisar halus
200 gm kulit lembu
100 gm bumbu bubur pedas
Garam, gula dan serbuk perasa.

Bahan Membuat Bumbu Pedas:

1 cawan kelapa hiris
1 cawan beras
Sedikit sebuk kunyit
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
10 tangkai cili kering
1 batang serai
Sedikit lengkuas
2 cm halia

Cara Menyediakan Bumbu:

1. Sangai beras hingga kekuningan, kemudian sangai pula kepala hiris hingga kering. Kisar halus bahan-bahan ini secara berasingan.

2. Kisar pula bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih.

3. Kisar juga serai, cili, lengkuas dan halia berasingan.

4. Gaulkan beras kisar, kelapa dan serbuk kunyit. Campurkan bahan-bahan lain.

5. Gunakan cuma 10 gm campuran bumbu pedas untuk menyediakan sayur keladi. Selebihnya simpan dalam bekas kedap udara untuk digunakan lain kali.

Cara Menyediakan Sayur Keladi:

1. Didihkan air dan masukkan batang keladi.

2. Apabila lembut, masukkan bahan kisar, asam keping, kulit lembu, garam dan gula. Didihkan hingga kulit lembu empuk.

3. Masukkan bumbu pedas diikuti daun bebuas, daun kunyit serta bunya kunyit.

sajionline/-

Tiada ulasan: