22 Mei 2012

101 maut serangan bom di Yaman

1 Rejab 1433H. [MOD] -

ANGGOTA polis forensik mengutip cebisan mayat dalam serangan bom yang mengorbankan 101 mangsa di Sanaa, semalam.

Letupan ketika latihan perarakan tentera diketuai anak saudara bekas presiden

SANAA: Seorang anggota tentera Yaman yang lengkap memakai pakaian seragam meletupkan bom pada tubuhnya ketika satu latihan perarakan tentera di ibu kota negara itu semalam, mengorbankan sekurang-kurangnya 101 askar dan mencederakan 300 lagi, kata pegawai tentera dan pasukan perubatan.

Serangan bunuh diri itu adalah yang terburuk di Sanaa sejak Presidan Abdrabuh Mansur Hadi yang baru dilantik berjanji akan mengusir militan al-Qaeda dari wilayah selatan dan timur Yaman.

Pengebom tidak dikenali itu meletupkan bahan letupan ketika anggota tentera yang dipimpin anak saudara bekas Presiden Ali Abdullah Saleh, berlatih untuk perarakan tentera sempena sambutan ulang tahun ke-22 penyatuan Yaman utara dan selatan, kata pegawai. “Sekurang-kurangnya 101 maut dan angka kematian mungkin meningkat,” kata pegawai yang enggan dikenali sambil menambah semua mangsa adalah anggota tentera.

Setakat ini, tiada pihak mengaku bertanggungjawab berikutan letupan itu yang menurut saksi kedengaran di seluruh bandar raya, menyebabkan penduduk panik.

Pengebom tidak dikenali itu meletupkan bahan letupan ketika anggota tentera yang dipimpin anak saudara bekas Presiden Ali Abdullah Saleh, berlatih untuk perarakan tentera sempena sambutan ulang tahun ke-22 penyatuan Yaman utara dan selatan, kata pegawai.

Pegawai polis Yaman, Kolonel Abdul Hamid Bajjash, yang bertanggungjawab mengawal keselamatan di kawasan letupan itu berkata, serangan menunjukkan ia mempunyai kaitan dengan al-Qaeda.

Menteri Pertahanan Yaman, Mohammed Nasser Ahmed, berada di tempat kejadian tetapi tidak mengalami kecederaan. Saksi berkata, mayat berselerak di tempat letupan di Dataran Sabeen di Sanaa, lokasi kerajaan kerap mengadakan perarakan tentera besar-besaran.

Seorang wartawan AFP berkata, berpuluh-puluh ambulans dikejarkan ke tempat kejadian untuk memindahkan mayat dan mangsa yang cedera, ketika pasukan keselamatan mengepung kawasan itu.

Serangan semalam adalah yang terburuk di Sanaa sejak Hadi mengambil alih kuasa pada Februari lalu dengan janji memerangi kehadiran al-Qaeda.

Hadi, yang dipilih dalam pilihan raya calon tunggal seperti ditetapkan oleh perjanjian peralihan kuasa ditaja negara Teluk yang memaksa pengunduran Saleh, dijangka memberikan ucapan pada majli yang dijadualkan hari ini.

Masih tidak dapat dipastikan sama ada perarakan itu akan diadakan seperti dirancang.

Pengeboman bunuh diri itu berlaku 10 hari sejak serangan besar-besaran tentera menentang al-Qaeda di Abyan di selatan Yaman, yang menyaksikan pergerakan itu menawan beberapa bandar dan pekan dalam serangan sejak Mei tahun lalu.

Sejak serangan bermula, 213 orang maut, menurut kiraan AFP, termasuk 147 pejuang al-Qaeda, 31 anggota tentera, 18 anggota militia tempatan dan 17 penduduk awam.

Serangan dilancarkan beberapa hari selepas Rumah Putih mengumumkan rancangan al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) meletupkan pesawat Amerika Syarikat berjaya digagalkan. – AFP/Agensi

Tiada ulasan: