22 Mei 2012

Vandalism Menconteng Jalanraya - Tangkap dan Dakwa Mereka!

1 Rejab 1433H. [MOD] -

Perbuatan tersebut jelas merupakan perbuatan vandalism yang tidak bertanggung jawab kerana telah merosakkan harta benda awam dengan cat kuning. Mereka yang melakukannya patut ditangkap dan didakwa.

Sepasukan krew pembersih Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terpaksa bekerja lebih masa malam tadi apabila dikerahkan untuk membersihkan jalan berhadapan rumah Datuk Ambiga Sreenevasan, selepas sekumpulan peniaga kecil yang diketuai Datuk Jamal Md Yunus, menconteng dengan cat kuning. Sila lihat di sini

Kumpulan baru peniaga kecil ini tanpa mendapat kebenaran DBKL, telah membuat beberapa contengan tanda lot gerai malam di jalan tersebut dengan cat kuning.

Perbuatan tersebut jelas merupakan perbuatan vandalism yang tidak bertanggung jawab kerana telah merosakkan harta benda awam dengan cat kuning. Mereka yang melakukannya patut ditangkap dan didakwa.

Apakah DBKL sekadar mampu berkata, ”Orang tidak dibenarkan menconteng di atas jalan dan oleh itu mereka (DBKL) membersihkannya," katanya.

Apa yang jelasnya ialah, sekumpulan peniaga kecil tersebut yang diketuai oleh tuan punya restoran 'Ikan Bakar Sekincan’ Jamal itu telah melakukan satu kesalahan kerana jelas telah merosakan harta benda awam dengan sewenang-wenangnya dan perlu di hukum.

Merujuk kepada kes di sini, Jamal dan kumpulannya itu boleh didakwa mengikut Seksyen 15 (2) Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda RM1,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Kita berharap pihak polis dan DBKL akan mengambil langkah yang sewajarnya supaya penularan perilaku biadab vandalism (merosakan harta benda awam) dapat dibendung.

Singapura bukan sahaja mengenakan hukuman penjara dan denda tetapi juga hukuman sebat di bawah Akta Prosedur jenayah dengan memperuntukkan tidak kurang tiga sebatan dan tidak melebihi lapan sebatan bagi kes serius.

Manakala di Thailand pula, pernah berlaku dimana seorang pesalah dikenakan hukuman penjara selama 75 tahun kerana merosakkan poster sambutan pemerintahan beraja negara berkenaan.
Gambar - Kredit kepada Malaysiakini.

Harakah Daily

Tiada ulasan: