08 Mei 2013

Lebih 100,000 sertai 2 himpunan bantah penipuan PRU 13

27 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

(Kira-kira 100,000 memenuhi luar dan dalam Stadium MPPJ Kelana Jaya)

KELANA JAYA: Lebih 100,000 orang berkumpul di Stadium Kelana Jaya bagi membantah penipuan dalam pilihan raya umum  ke 13 baru-baru ini.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengetuai perhimpunan ini dengan disertai sama oleh Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu.


(Orang ramai memenuhi stadium sejak lewat petang tadi)

Walaupun hujan renyai-renyai sejak petang tadi, ia tidak menghalang mereka berkumpul di stadium itu.

Lebuhraya Persekutuan yang menghala ke kawasan perhimpunan jam teruk sejak petang tadi.

Ini adalah perhimpunan pertama dianjurkan selepas pilihan raya umum ke 13 yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) kembali berkuasa tetapi penuh dengan kecacatan.


Di RUSILA, Marang, puluhan ribu juga berkumpul di perkarangan Masjid Rusila dalam himpunan gergasi rakyat Terengganu bersama PAS.
Mereka memenuhi perkarangan masjid itu dan mendengar ucapan dari pimpinan PAS dari Dewan Terbuka Tok Guru yang terletak di sebelah masjid itu.


(Gambar kanan: Himpunan di perkarangan Masjid Rusila, Marang)

Antara yang menyertai himpunan di perkarangan Masjid Rusila adalah bekas Menteri Besar Selangor, Tan Muhamad Haji Mohd Taib. Beliau dilihat antara faktor penyumbang kepada gelombang besar yang melandar Selangor dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

Isu dakwat kekal yang tidak kekal, pengundi warga asing, lampu padam ketika pengiraan undi, kotak undi yang jatuh dari helikopter yang membawa dan pelbagai cerita lagi.

Kali ini, dengan semua penyokong adalah mata dan telinga atau jentera Pakatan Rakyat segala penyelewengan ini didedahkan melalui media sosial.


(Tan Sri Muhamad Mohd Taib berdepan dengan puluhan ribu di Dewan Tok Guru, perkarangan Masjid Rusila malam ini)

Gambar, video dan cerita disebarkan dengan cepat bagi membukti pelbagai kecacatan pilihan raya ini.

Berasaskan kepada itulah mereka turun beramai-ramai malam ini untuk mendengar sendiri sikap dan pendirian Pakatan Rakyat mengenainya.
Harakahdaily/-

4 ulasan:

Awanama berkata...

Isu dakwat kekal yang tidak kekal, pengundi warga asing, lampu padam ketika pengiraan undi, kotak undi yang jatuh dari helikopter yang membawa dan pelbagai cerita lagi?!! Sangat ragu perkara ini...Sebagai org Islam x elok sebar berita2 yg x sahih buktikan la masukan petesyen bantahan di mahkamah. Sampai bila kita nak mcm ini asyik2 demo!! Bukan semua org suka pun..Pepatah Melayu senjata boleh makan tuan.

Awanama berkata...

x pe la..himpunan ini pun x menjadi kecoh n dalam stedium plak ok la..Buat ape nak takut sangat. ini hak rakyat kan..sekadar renungan.

Awanama berkata...

kalau kita boleh berhimpun di konsert2 jom heboh, menjerit2 dan terkinja2 tgk artis, salah ka kita berhimpun dgr suara utk tegak keadilan..asal tak timbulkan kekecohan seluruh negara sudahla..

Awanama berkata...

cuma yg x baiknya sebab x ikut peraturan la...kata nak tegakan keadilan dan ikut undang2?!! Mcmna ni awal2 lg dah x adil mungkin ini salah satu petunjuk daripada Allah...